Pátek, 26. dubna 2024

Chemické odlakovací zařízení mohlo ohrozit návštěvníky a obyvatele Grygova

Chemické odlakovací zařízení mohlo ohrozit návštěvníky a obyvatele Grygova

Společnost H+V VMD Grygov s. r. o. používala při svém provozu nedaleko Olomouce neschválené přípravky. V jejich důsledku došlo k emitování těkavých organických látek, které jsou klasifikovány jako látky karcinogenní, mutagenní a toxické pro reprodukci. V blízkosti provozovny je kromě obce Grygov i naučná stezka, chatová oblast a evropsky významná lokalita, jejíž součástí je i Přírodní rezervace Království. Za znečišťování ovzduší při provozu stacionárních zdrojů dostala firma nyní pravomocnou pokutu ve výši 150 tisíc korun.

Při provedené kontrole inspekce v říjnu roku 2019 bylo zjištěno, že společnost H+V VMD Grygov s. r. o. provozovala technologii chemického odlakovacího zařízení a práškovou lakovnu. Při provozu práškové lakovny v roce 2018 společnost nerespektovala maximální spotřebu práškových plastů stanovenou v povolení provozu orgánem ochrany ovzduší. Maximální spotřebu práškových plastů překročila o dvě tuny. V technologii chemického odlakovacího zařízení pak společnost používala přípravky s obsahem těkavých organických látek, které nebyly orgánem ochrany ovzduší vůbec povoleny. Za rok 2018 a 2019 se jednalo o použití více než 19 tun neschválených přípravků.

V povolení provozu jsou stanovovány podmínky, které v maximální možné míře eliminují znečišťování ovzduší a aplikují na danou technologii zákonem o ochraně ovzduší stanovené povinnosti ,,Takto stanovené podmínky provozu respektují charakter zdroje znečišťování ovzduší a jeho umístění. Pokud tedy dojde ke změně, například přípravku pro odmašťování, může tato změna znamenat v konečném důsledku změnu podmínek povolení provozu", uvedl Jaroslav Štourač, vedoucí oddělení ochrany ovzduší oblastního inspektorátu Olomouc. ,,Provozovatel měl povolený přípravek bez obsahu těkavých organických látek, a proto pro něj neplatily některé ustanovení zákona o ochraně ovzduší. Tím, že začal používat přípravky s obsahem organických látek, přičemž některé jsou klasifikovány jako látky karcinogenní, mutagenní a toxické pro reprodukci, měl začít respektovat zpřísněné podmínky stanovené legislativou," dodal inspektor.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů