Pátek, 29. března 2024

Území v okolí zříceniny hradu Pyšolec na Ždársku se stalo přírodní rezervací

Území v okolí zříceniny hradu Pyšolec na Ždársku se stalo přírodní rezervací

Území v okolí zříceniny hradu Pyšolec na Ždársku se stalo přírodní rezervací. Zvýšenou ochranu získalo téměř 40 hektarů pozemků v údolí řeky Svratky se zachovalými listnatými lesy. Vyplývá to z údajů na webu kraje. O vydání nařízení, které se týká zřízení nové přírodní rezervace, dnes rozhodla krajská rada. Novinářům to řekla náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti).

"Jedná se o rezervaci, která má výměru 39,6 hektaru a dotýká se katastrálních území obcí Kobylnice nad Svratkou, Koroužné, Pivonice a Vír," řekla Hajná. Doplnila, že krajský odbor životního prostředí nechal zpracovat podrobné průzkumy území a následně plán péče. "Celý proces byl projednáván s vlastníky té půdy a samozřejmě s obcemi. V tomto případě nikdo neuplatnil žádné připomínky," uvedla.

Na území nové rezervace, tedy v okolí zříceniny a v navazující lokalitě Podskalí, se podle údajů kraje vedle populace mloka skvrnitého a ptáků hnízdících v dutinách vyskytují vzácné druhy brouků, pavouků nebo měkkýšů.

Zříceninu Pyšolce letos převzala do svého vlastnictví obec Vír, na převodu památky se dohodla se státním podnikem Lesy ČR. Obec se 700 obyvateli se chce postarat o zajištění zbylého zdiva a místo ve větší míře zpřístupnit turistům. "Prostudovali jsme si plán péče (v rezervaci), proti našim záměrům nijak není," řekl ČTK vírský starosta Ladislav Stalmach k vyhlášení rezervace. Doplnil, že zajímavá příroda by naopak mohla pro návštěvníky představovat další cíl.

Zřícenina hradu Pyšolec je památkově chráněná od roku 1958. Hrad byl založen na přelomu 13. a 14. století na kopci v meandru Svratky, zanikl v 15. století. V terénu je doposud patrný systém valů, zbytky mohutné válcové věže a paláce. Pyšolec je jednou ze tří zřícenin hradů v okolí Víru. Zubštejn a Aueršperk spravuje město Bystřice nad Pernštejnem.

Na Vysočině bylo do dneška podle údajů dostupných na webu 77 přírodních rezervací. Maloplošných zvláště chráněných území je v kraji celkem více než 200.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů