Čtvrtek, 28. března 2024

Představujeme finalisty E.ON Energy Globe - Zelené pásy do tramvajového kolejiště

Představujeme finalisty E.ON Energy Globe - Zelené pásy do tramvajového kolejiště

Patentovaná technologie české společnosti umožňuje osadit tramvajové pásy ve městech vegetací. Tím se nejenže sníží hluk a vibrace z městské dopravy, ale také zachytí prach a dešťová voda. K výrobě se navíc používají zdravotně nezávadné odpady z výroby a likvidace automobilů. Zelený pokryv tramvajových tratí se úspěšně využívá například v Ostravě nebo v Košicích. V příštím roce přibydou realizace v Olomouci a Plzni.

SDÍLET PROJEKT
Zelené pásy do tramvajového kolejiště
VIDEO

Tuzemská města se potýkají s řadou problémů, které bezprostředně ovlivňují zdraví a kvalitu života jejich obyvatel. Jedním z nejvážnějších je množství hluku a emisí, na nichž se významně podílí doprava ve městech. Velkou výzvou je také zachytávání dešťové vody, která často bez jakéhokoliv využití odtéká do kanalizace.

Patentovaná technologie české společnosti BRENS EUROPE je příkladem, že i tyto problémy lze řešit jednoduše a efektivně. Mezi tramvajové koleje jsou umístěny speciální rohože, které se vyrábějí ze zdravotně nezávadných materiálů získaných při likvidaci automobilů. Rohože jsou pokryty nenáročnou vegetací, jako jsou rozchodníky nebo trsnaté traviny s mechy, díky čemuž působí esteticky a mají další pozitivní vlastnosti.

Umístěním rohože například dochází k významnému snížení hluku a vibrací z městské dopravy. Rostliny také dokážou pohltit škodlivé emise z ovzduší a zadržet dešťovou vodu, čímž v letních měsících zlepšují kvalitu ovzduší a snižují okolní teplotu.

Vegetační pásy vydrží 10 až 30 let, aniž by přitom vyžadovaly zalévání nebo jinou náročnou údržbu. V budoucnu mohou být bez problémů nahrazeny stejnou nebo podobnou technologií. Pozitivní zkušenosti s jejich využitím již mají první česká města v čele s Ostravou nebo Košicemi.

V čem je projekt výjimečný?

  • Jde o estetické a užitečné řešení, které má pozitivní vliv na lidské zdraví.
  • Rostliny zároveň dokážou zachytit dešťovou vodu, která zlepší kvalitu ovzduší a sníží okolní teplotu.
  • Technologie je patentovaná a úspěšně se využívá v Ostravě a v Košicích.

Přínos pro společnost:

Významně snižuje emise hluku a vibrací z městské hromadné dopravy.

Galerie projektu

DSC02695.jpg DSC02708.jpg DSC02739.jpg
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů