Čtvrtek, 18. dubna 2024

O problematiku změny klimatu se zajímá polovina veřejnosti v Česku

O problematiku změny klimatu se zajímá polovina veřejnosti v Česku

O problematiku změny klimatu se zajímá 52 procent lidí v Česku, z toho osm procent výrazně. Loni zájem vyjádřilo 53 procent respondentů. Na 84 procent, meziročně o dvě procenta méně, dotázaných míní, že v posledních 100 letech na Zemi dochází ke změně klimatu. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Z těch, kteří nevyloučili, že na Zemi dochází ke změně klimatu je pak 93 respondentů názoru, že k ní lidská činnost, v různé míře, přispívá. Z toho 32 procent dotázaných uvedlo, že lidská činnost má na tento děj zásadní vliv, podle 34 procent k ní přispívá velmi a 27 procent míní, že trochu.

Pocit osobní zodpovědnosti za změnu klimatu nicméně nemá 53 procent respondentů. K názoru, že změna lidského chování může klimatickou změnu zpomalit se přiklání 70 procent lidí. Loni se podobně vyjádřilo o šest procent lidí více.

Obavy z dopadu změny klimatu na Zemi má v určité míře 59 procent lidí, z toho 17 procent velmi a 42 procent spíše. Strach nepociťuje 37 procent dotázaných.

Na 47 procent, o sedm procent méně než loni, respondentů si také myslí, že dopad změny klimatu na Česko bude špatný. To, že to bude "napůl" soudí 33 procent dotázaných, meziročně o tři procenta více. To, že změna klimatu na Česko nijak nedopadne předpokládá jen pět procent lidí.

CVVM provedlo letos průzkum mezi 26. červnem a 11. červencem. Zúčastnilo se ho 904 lidí starších 15 let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů