Sobota, 20. dubna 2024

Zaniklý život na Moravě ukazuje muzeum na trilobitech i velrybí čelisti

Zaniklý život na Moravě ukazuje muzeum na trilobitech i velrybí čelisti

Zkamenělé trilobity, pozůstatky hlubinných ryb, zub obřího žraloka i spodní čelist velryby si prohlédnou návštěvníci Dietrichsteinského paláce v Brně. Moravské zemské muzeum modernizovalo a rozšířilo expozici Zaniklý život Moravy. Většina zkamenělin, až na výjimky typu dinosauřích vajec, pochází z moravských nalezišť, podle odborníků mimořádně pestrých a významných.

Muzeum využilo modernější technologie, ale hlavně zdvojnásobilo počet exponátů. Téměř polovina zkamenělin je z prvohor. "Důraz jsme kladli převážně na zkameněliny devonu Moravského krasu a brněnské dominanty - vrchu Hády, ze které byly nově získány unikátní nálezy devonských korýšů či hlavonožců," uvedl jeden z kurátorů Jakub Březina.

Další kurátorka Gabriela Calábková upozornila třeba na moravské nálezy trilobitů a detailní otisky rostlin a živočichů zachycené při těžbě pokrývačských břidlic v Nízkém Jeseníku v 19. století. Díky tehdejší ruční těžbě se otisky zachovaly celistvé.

V expozici přibyly také novější nálezy krytolebců, ryb a sladkovodních žraloků z permu Boskovické brázdy. Rozmanitost života v druhohorách dokládají nálezy mořských amonitů, měkkýšů, korálů či ježovek z nalezišť jako Štramberk a Cetechovice. Přibyly také zuby mořských ještěrů z Hádů.

"Třetihory byly doplněny o dlouholeté sběry paleogenních hlubinných ryb a žraloků, jejichž vynikající zachování umožňuje návštěvníkům spatřit například i světelné orgány představující nejstarší doklady bioluminiscence," uvedla vedoucí geologicko-paleontologického oddělení Růžena Gregorová.

Expozice přibližuje také třetihorní život na souši. Dominantou je spodní čelist deinotéria, což je vyhynulý chobotnatec, vzdálený příbuzný mamutů a slonů. Desítky let byla ukryta v depozitáři. Zachovaly se i další části kostry.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů