Čtvrtek, 28. března 2024

V Bělehradě uzavřeli obří skládku odpadu, jejíž požár zahalil město kouřem

V Bělehradě uzavřeli obří skládku odpadu, jejíž požár zahalil město kouřem

V Srbsku uzavřeli obří skládku odpadu, jejíž požár před třemi týdny načas zahalil hlavní město Bělehrad štiplavým kouřem. Podle agentury Tanjug to dnes oznámila ministryně životního prostředí Irena Vujovičová. Uzavření skládky bylo již léta požadavkem ekologických organizací.

Smetiště u obce Vinča, vzdálené 17 kilometrů východně od centra srbské metropole, je podle poradenské firmy IFC největší odkrytou skládkou v Evropě, na kterou denně přibývalo na 1500 tun komunálního a zhruba dvojnásobné množství stavebního odpadu, uvedla agentura Reuters. Podle úřadů dosud vypustila do ovzduší čtyři miliardy metrů krychlových metanu z tlejícího odpadu.

Podle Vujovičové by se skládka měla do roku 2023 sanovat tak, aby se předešlo hrozbě jejího sesuvu do nedalekého Dunaje.

"Měli jsme požár, takové věci se dějí po celém Srbsku i ve světě, stalo se to na staré skládce v důsledku 40letého skladování odpadu nepředepsaným způsobem. Doufám, že už se to nebude opakovat," řekla při dnešní obhlídce skládky ve Vinči.

Podle ní byly při požáru ze začátku srpna naměřeny zvýšené koncentrace škodlivých látek v ovzduší, později se však emise škodlivin zase snížily. Vedení Bělehradu tehdy uvádělo, že občanům žádná zdravotní rizika nehrozila. Někteří experti ovšem upozorňovali, že do vzduchu pravděpodobně v důsledku požáru unikly nebezpečné dioxiny, furany či jiné karcinogenní látky.

Za uzavření skládky se v uplynulých letech konalo několik demonstrací srbských nevládních organizací.

Ministryně slíbila, že namísto staré skládky vznikne v okolí Bělehradu několik menších recyklačních středisek. Podle náměstka starosty Gorana Vesiče by měla být příští rok hotová spalovna odpadu a odpadního plynu, která bude vyrábět elektrickou energii a teplo pro srbské hlavní město.

Srbsko je kandidátem členství v Evropské unii. Předtím však musí investovat odhadem více než 15 miliard eur (381 miliard korun), aby splnilo standardy v oblasti ochrany životního prostředí, připomíná Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů