Úterý, 16. dubna 2024

Firma Vítkovice postaví v Ostravě plnicí stanici na vodík, fungovat začne v lednu

Firma Vítkovice postaví v Ostravě plnicí stanici na vodík, fungovat začne v lednu

Společnost Vítkovice, a. s., postaví v průmyslové části Dolních Vítkovic v Ostravě plnicí stanici na vodík. Fungovat začne v lednu. Náklady na výstavbu budou do milionu eur (25,5 milionu korun). ČTK to dnes řekla mluvčí Vítkovic Eva Kijonková. V Česku dosud žádná veřejná vodíková plnicí stanice nefunguje, vozy na tento pohon se v republice dosud nerozšířily.

Vodíková plnička bude v Dolních Vítkovicích u vjezdu do výrobních areálů nedaleko už existující plničky stlačeného zemního plynu (CNG). Vítkovice dodají stavební části a zajistí hlavní technologii.

"Plničku nainstalujeme do konce roku, pak zahájíme zkušební provoz. Už jsme se také dohodli s Cylinders Holding jako dodavatelem skladovacích systémů vodíku. Všechno bychom chtěli mít hotovo na jaře příštího roku," uvedl předseda představenstva Vítkovic, a. s., Rodan Broskevič.

Firma se v posledních letech po rozsáhlé transformaci odklonila od strojírenské výroby a zabývá se hlavně správou nemovitostí nebo developerskými projekty. Mluvčí uvedla, že plnicí stanice vodíku zapadá do této nové strategie společnosti.

"Už nějakou dobu realizujeme rozsáhlé developerské projekty na svém majetku. Vedle toho připravujeme využití obnovitelných zdrojů energií, včetně fotovoltaiky, tepelných čerpadel nebo lokálních nízkoemisních topidel," uvedl Broskevič. Současně s projektem na výstavbu plničky vodíku připravují Vítkovice také plnicí stanici kyslíku, která bude sloužit pro plnění kyslíkových kompletů, jež se využívají pro takzvanou oxygenoterapii při sportu, ve welness či estetické medicíně.

Skupina Cylinders Holding podnikatele Jana Světlíka si letos koupila první a zatím jediné auto na vodíkový pohon v Česku, vůz Toyota Mirai. "Vůz bude sloužit nejen generálnímu řediteli Janu Světlíkovi, který je velkým propagátorem vodíkových technologií, ale stane se součástí vzdělávacích projektů a marketingu vodíku," uvedla Kijonková. Holding se podílí i na vizi vodíkové čtvrti, kterou chce v Ostravě vybudovat společně s Vítkovicemi, a. s., a dalšími firmami.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů