Pátek, 29. března 2024

Třídění obalových odpadů v ČR loni mírně vzrostlo na 66,8 kilogramu na osobu

Třídění obalových odpadů v ČR loni mírně vzrostlo na 66,8 kilogramu na osobu

Každý Čech loni vytřídil k dalšímu využití v průměru 66,8 kilogramu odpadů, což bylo o 1,6 kilogramu více než v roce 2019. Různí výrobci dali loni na trh nevratné obaly o váze 1,23 milionu tun, z nichž se podařilo vytřídit a předat k dalšímu využití 76 procent. V roce 2019 to při mírně nižším množství obalů bylo 73 procent. Vyplývá to z dat společnosti Eko-Kom, která v Česku organizuje sběr a recyklaci obalových odpadů. Dnes firma v Hradci Králové uspořádala konferenci Odpady a obce.

"Přes omezení v pandemii obyvatelé ČR nepřestali své domovní odpady třídit a dokonce třídili s větší intenzitou," uvedla společnost Eko-kom k loňským výsledkům. Tradičně se nejvíce opět třídil papír, u něhož se loni podařilo dosáhnout míry využití 90 procent. U skla bylo dosaženo míry využití 88 procent, u plastových obalů 70 procent, u kovů 61 procent a u nápojových kartonů 24 procent.

Z celkově vytříděných obalů jich necelou polovinu vytřídili lidé ve sběrových systémech obcí, zbytek vytřídily průmyslové podniky a subjekty obchodní sítě.

Pravidelně podle Eko-komu vytříděný odpad nosí do barevných kontejnerů 73 procent obyvatel. Loni mohli lidé odpady třídit do 558.000 barevných kontejnerů a menších nádob, což bylo meziročně o 18 procent více. Výrazně roste především podíl nádob pro sběr více odpadů, kdy lze například do žlutého kontejneru třídit spolu s plasty i kovy. Průměrná docházková vzdálenost ke kontejneru loni činila 90 metrů.

Služeb Eko-komu využívá přes 21.000 firem dodávajících na český trh balené zboží. Firmy platí poplatky, z nichž Eko-kom hradí náklady související se sběrem, dotříděním, využitím a recyklací obalových odpadů. Největší část peněz končí u obcí, které sběrnou síť provozují.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů