Čtvrtek, 28. března 2024

Sedmá generace 4/2021: Na vymření

Sedmá generace 4/2021: Na vymření

Kdo je vymření? Pomůže nám Nová dohoda? Kdo chrání přírodu? Umíme debatovat na sítích? Co je agroekologie? Jak se kosí v Bílých Karpatech? Kde vás naučí opravit si kolo? K čemu je dobrá vrbovna? Jak malé obce bojují proti suchu? Ano kvótám v politice? Jak Praha pomáhá koni Převalského? Co si myslíme o změně klimatu? Máme dobré podcasty o společnosti? Nebo ekodeskovky? Co tíží bílého muže? Můžeme svět spasit láskou? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

V hlavním tématu přibližujeme situaci kriticky ohrožených druhů rostlin a živočichů v České republice. Základní vhled do tematiky poskytuje ekolog Pavel Pešout z Agentury ochrany přírody a krajiny, následně se věnujeme konkrétním druhům: Karolína Poláčková mloku skvrnitému, Klára Dominiková rosničce zelené, Pavlína Schultzová sýčkovi obecnému, Artem Kravchuk rysu ostrovidovi a Veronika Mašková ve třech reportážích hnědásku osikovému, syslovi obecnému a rozchodníku huňatému.

V dalších článcích se můžete s Marianou Arkai vydat kosit na svah Dobšeny nebo s Kristýnou Čermákovou navštívit koně Převalského nad Smíchovem. Žaneta Gregorová vás seznámí s pražskou Bike Kitchen a Veronika Charvátovou s revitalizovanou vrbovnou v Jevišovce. Eliška Olšáková s Dominikem Plíhalem sondují význam agroekologie, Jája Pivcová zkoumá opatření proti suchu v malých obcích na Vyškovsku, Miroslav Patrik shrnuje letošní výsledky Ropáka a Zelené perly.

V čísle najdete i seriály: Ekofilosofické zlomky Tomáš Daněk zaměřuje na aktéry ochrany přírody, v Kurzu mediální sebeobrany se Radovan Plášek věnuje našemu (ne)umění debatovat na sociálních sítích o migraci; v novém seriálu Nová dohoda pak Radek Kubala s Barborou Bakošovou představují iniciativu formující Green New Deal pro Českou republiku.

Vedle Pavla Pešouta jsme k rozhovorům pozvali nutriční terapeutku Zuzanu Švédovou, ekologa a historiku Pétera Szabó (na téma pařezinových lesů) nebo sociologa Martina Buchtíka a ekopsychologa Jana Krajhanzla, hovořících o vztahu našinců ke klimatické změně.

Kulturní zahradu začíná Štěpán Jindra rozborem seriálu Stručné dějiny vyhlazování, Renata Svobodová kontruje recenzí encykliky Fratelli tutti papeže Františka. Karolína Kupková následně chválí tantrický Polibek kobry, Kateřina Kudláčová reflektuje knihu Jak přežít konec civilizace aneb Cesta k soběstačnosti a Paulína Pečková oceňuje Sílu přírodní fermentace. Ve třetím pokračování Auditoria Tereza Bálková doporučuje šestici podcastů o společenských problémech. A chcete-li si zahrát deskovky s environmentální tematikou, nechte se poučit Karolínou Kupkovou.

Ani v tomto vydání Sedmé generace nechybí feministická La Lupa, dokumentární Nedej se!, paranormální Biostrologické zatmění či přehledy důležitých knih, eko-událostí, vašich ohlasů a budoucích akcí.

Seznam všech článků čísla naleznete ZDE. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Alza.cz, Floowie.com nebo eBux.cz. Všechny informace o předplatném 7.G najdete tady. Děkujeme vám za podporu.

Na konci letošního roku se Sedmá generace dožívá třicetin. Budeme vám moc vděční, vyplníte-li na webu čtenářský dotazník. Díky vašim podnětům chceme časopis nasměrovat do co nejlepších vod.

Neohrožené babí léto přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů