Pátek, 29. března 2024

Výstava Botanického ústavu AV ČR představuje biodiverzitu africké savany zachycenou objektivem fotopastí

Výstava Botanického ústavu AV ČR představuje biodiverzitu africké savany zachycenou objektivem fotopastí
V září a říjnu mají návštěvníci Průhonického parku jedinečnou příležitost spatřit výstavu Botanického ústavu AV ČR ,,Africká savana objektivem fotopastí". Fotografie, které zachycují život zvířat v Krugerově národním parku, jsou doplněny informacemi o aktuálním výzkumu biodiverzity africké savany. Výstava je k vidění v průhonickém zámku v Galerii Natura.
Skupina vědců Botanického ústavu AV ČR a Přírodovědecké fakulty UK dlouhodobě zkoumá biodiverzitu jihoafrické savany, aby zjistila, zda jsou v savaně oblasti s vyšší biodiverzitou, kde se nacházejí a čím to je, že jsou některá místa druhově pestřejší. Na výzkumných lokalitách se snaží zjistit, jaký vliv na výskyt druhů má typ prostředí, vlastnosti půd, četnost srážek, požárů, teplota či intenzita spásání velkými býložravci, především slony. Kromě vnějších faktorů je zajímá také, jak se navzájem ovlivňují jednotlivé skupiny zvířat a rostlin.
,,Na 60 výzkumných plochách v Krugerově národním parku shromažďujeme za poslední 3 roky data o vegetaci, savcích, ptácích, nočních motýlech a netopýrech. V rámci výzkumu jsme instalovali fotopasti, které za toto období pořídily téměř osm milionů fotografií. Pro výstavu jsem vybrala jen některé, ty nejzdařilejší, které zachycují typické obyvatele savany. V mnoha případech vypadají, že pro focení vyloženě pózují," říká autorka výstavy a členka výzkumného týmu Klára Pyšková a dodává: ,,Návštěvníkům chceme nejen přiblížit pestrý život africké savany a představit náš projekt, ale také navodit pocit, jaký zažívá vědec v této jedinečné lokalitě."
Kruger je nejstarší africký národní park s rozlohou 19 623 km2, ve kterém se nachází typická flóra a fauna savany. Vědci z Botanického ústavu AV ČR a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy zde v roce 2018 v rámci projektu MOSAIK založili výzkumné plochy, na nichž získávají data o druhové rozmanitosti. Výzkum probíhá za finanční podpory Grantové agentury ČR (grant č. 18-18495S).
Výstavu je možné navštívit v září a říjnu v Galerii Natura. Otevřena je v otevírací době Průhonického parku, vstup je v ceně vstupenky do parku.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů