Sobota, 20. dubna 2024

E.ON Energy Globe zná vítěze druhého finálového večera

E.ON Energy Globe zná vítěze druhého finálového večera

Tepelná izolace z recyklovaného papíru od společnosti CIUR a aplikace chránící stromy před uschnutím Zalejme.cz. To jsou vítězové dalších dvou kategorií letošního ročníku E.ON Energy Globe. V krásném prostředí historického hradu ve Znojmě, jen kousek nad údolím řeky Dyje proběhlo druhé ze tří letošních vyhlášení prestižních ekologických cen, které už třináctým rokem pořádá v České republice společnost E.ON. Součástí akce byl i koncert Emmy Drobné a zúčastnili se i ambasadoři jednotlivých projektů z řad známých osobností.

,,Každý rok obdivuji, kolik zajímavých a kreativních nápadů se nám do soutěže hlásí a letošní ročník nebyl výjimkou. Naplňuje mě to nadějí, že budoucnost nemusí být tak černá, jak někteří předpovídají," říká Jan Zápotočný, místopředseda představenstva společnosti E.ON Energie.

V kategorii Oheň zvítězil projekt výroby tepelné izolace z recyklovaného papíru od společnosti CIUR, který byl ve finálové dvojici s ekologickým potiskem textilu, který nevyužívá vodu, od břeclavské společnosti Pikto Digital. ,,Jsme rádi za tohle ocenění. Všichni bychom si měli vážit toho, že můžeme recyklovat, že můžeme používat výrobky, které už někdo jednou používal a dělat z odpadů něco užitečného. Je to cesta, jak pomoci přírodě," uvedla Marcela Bosáčková ze společnosti CIUR. Partnerem kategorie byla společnost Duko Hlinsko, která vítěze ocenila.

V kategorii Voda veřejnost nejvíce ocenila brněnskou aplikaci Zalejme.cz, která chrání stromy před uschnutím a motivuje veřejnost k jejich zalévání. Ve finálové dvojici tak aplikace vyhrála nad projektem travnatých pásů v tramvajových kolejištích velkých měst. ,,Je to potvrzení toho, že je o podobné věci zájem a že to dává smysl. Když jsem to vymyslel, netušil jsem, co to může přinést a kam až se to může posunout," popisoval Michal Polanský, autor projektu, který převzal cenu od partnera soutěže společnosti Velkoobchod koupelny Ptáček.

Dva vítězové ze znojemského večera se zařadili k předchozím dvěma z minulého týdne, kterými byli pasivní dům pro seniory Domov Podhradí a chytrá krabička, která monitoruje kvalitu vzduchu od start-upu Luftio.

Vyhlášení poslední kategorie Iniciativa a pak hlavně vyhlášení celkového vítěze E.ON Energy Globe v tomto roce bude ve čtvrtek 16. září v Praze.

Záznam prvního vyhlášení můžete sledovat níže:

Soutěž E.ON Energy Globe - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Záznam druhého vyhlášení najdete zde:

Zachránci stromů ovládli Energy Globe. Zpívala jim vítězka Superstar - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů