Úterý, 19. března 2024

Ve světě loni zemřelo 227 ekologických aktivistů, uvádí studie

Ve světě loni zemřelo 227 ekologických aktivistů, uvádí studie

Ve světě loni zemřelo rukou vraha 227 ekologických aktivistů, což překonalo jen rok staré maximum. Vyplývá to ze zprávy nevládní organizace Global Witness (GW). Téměř třetina vražd podle zprávy souvisela s využíváním přírodních zdrojů - těžbou dřeva, uhlí, rozsáhlým zemědělským podnikáním nebo přehradami na vodních tocích. Více než čtvrtina obětí zemřela v Kolumbii.

"Jak se klimatická krize stupňuje, zvyšuje se také násilí vůči těm, kteří chrání svou zemi a naši planetu. Ukázalo se, že nezodpovědné využívání zdrojů a chamtivost, jež jsou hybnou silou klimatické krize, vedou také k násilí vůči ochráncům půdy a životního prostředí," píše organizace v úvodu zprávy.

Nejvíce aktivistů podle zprávy zemřelo při boji proti průmyslové těžbě dřeva, bylo jich 23. K rozsáhlému kácení lesů v posledních letech dochází například v Brazílii, ochránci lesů umírali loni také v Peru, Nikaragui nebo na Filipínách. Podle GW jsou bojovníky proti změnám klimatu v první linii domorodí obyvatelé, představují třetinu loňských obětí.

Zpráva jmenuje všechny zavražděné, popisuje je jako "ochránce životního prostředí" a přináší také svědectví jejich rodin a spolupracovníků. Nejvíce obětí je podle zprávy v Kolumbii, kde loni při ochraně přírody zemřelo 65 lidí. Na druhé příčce je Mexiko s 30 oběťmi, kde podle zprávy naprostá většina případů není vyšetřena. Vysoká čísla hlásí také Filipíny, aktivisté zde často umírali při násilném potlačování protestů policií a vojáky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů