Úterý, 19. března 2024

ŠKODA AUTO se opět připojí k výzvě Ukliďme Česko

ŠKODA AUTO se opět připojí k výzvě Ukliďme Česko

Společnost ŠKODA AUTO se i letos zapojí do celonárodního projektu Ukliďme Česko, který formou dobrovolnické činnosti vyzývá občany, spolky, obce i firmy, aby přispěli k ochraně životního prostředí ve svém okolí. Dobrovolníci z řad zaměstnanců a stážistů automobilky i jejich rodinných příslušníků se podobně jako v minulých letech vydají do přírodních lokalit v bezprostřední blízkosti výrobních závodů v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí. Účastníci během soboty a neděle posbírají odpadky a uklidí černé skládky či další nepořádek. Při předchozích ročnících takto týmy z automobilky ŠKODA AUTO shromáždily několik tun odpadků. ŠKODA AUTO se k výzvě Ukliďme Česko přidává pravidelně od roku 2015 v rámci řady svých ekologických aktivit, které zastřešuje firemní strategie GreenFuture.

Letošní termín akce Ukliďme Česko je stanoven na sobotu 18. a neděli 19. září. Dobrovolníci společnosti ŠKODA AUTO se v sobotu vydají do okolí výrobních závodů v Mladé Boleslavi a ve Vrchlabí, v neděli pak zájemci uklidí přírodu poblíž závodu v Kvasinách. Akce má v rámci firmy dlouhou tradici, protože automobilka jako partner akce vyzývá své zaměstnance k pomoci již od roku 2015, a to pravidelně na jaře a na přelomu léta a podzimu.

Dobrovolníci z Mladé Boleslavi se zaměří na lesopark Štěpánka, který je oblíbeným výletním cílem obyvatel města. V minulých letech citlivě revitalizované přírodní území podél toku říčky Klenice bylo založeno jako rozlehlý park před 140 lety a je známé i mimo region mezi příznivci přírody či fotografy. Rozsáhlá oblast je však také hodně zatížena turistikou, což pro letošní sezonu platí více než v minulosti. Úklid zde bude probíhat mezi 9. a 14. hodinou.

Ve Vrchlabí se zaměstnanci automobilky ŠKODA AUTO a jejich rodinní příslušníci sejdou v pravé poledne na trase vedoucí městem a budou se věnovat úklidu i přímo v okolí závodu. Akci Ukliďme Česko završí dobrovolníci z Kvasin, kteří v neděli dopoledne společně vyčistí od odpadků velmi vytěžovanou cyklostezku Kvasiny - Rychnov a okolí výrobního areálu.

V minulých letech stovky dobrovolníků ze společnosti ŠKODA AUTO nasbíraly za jediný víkend odpady, jejichž celková hmotnost se pohybovala v řádu tun. Na každého účastníka tak připadly desítky kilogramů nepořádku.

Během letošního roku v České republice proběhlo již na podobných 1800 úklidů, do kterých se zapojilo přes 40 tisíc dobrovolníků. Stovky osob také pomohly během července uklidit nepořádek po ničivém tornádu na jižní Moravě. Výzva Ukliďme Česko letos v září připadá na víkend, kdy probíhá celosvětová akce World Cleanup Day. Smyslem je věnovat alespoň jeden den v roce úklidu okolního prostředí a prosazovat ohleduplné chování lidí ve volné přírodě.

ŠKODA AUTO a její zaměstnanci se do ochrany životního prostředí zapojují pravidelně. Automobilka podporuje své četné ekologické aktivity v rámci strategie GreenFuture, kterou tvoří tři hlavní pilíře. GreenProduct se zabývá vývojem co možná nejekologičtějších vozidel, a to jak z hlediska spotřeby paliva, tak použitých materiálů a možností jejich recyklace. Prostřednictvím GreenRetail podporuje značka ekologické hospodaření provozoven prodejců a servisů, GreenFactory zahrnuje všechny činnosti ve prospěch výroby šetrné k přírodním zdrojům.

Zájemci o účast na letošním jarním úklidu v blízkosti závodů ŠKODA AUTO se mohou přihlásit na e-mailu uklidmecesko@ccl.cz. Do zprávy je nezbytné uvést počet osob a lokalitu úklidu. Pro účastníky budou připraveny pracovní, ochranné a hygienické pomůcky, všem se doporučuje vzít si vlastní lahev na pití a pevnou obuv. Podrobnější informace obdrží zájemci po registraci, další údaje lze nalézt taktéž na webových stránkách projektu www.uklidmecesko.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů