Úterý, 19. března 2024

Sněmovní komise uzavře zprávu o vyšetřování otravy Bečvy ve čtvrtek

Sněmovní komise uzavře zprávu o vyšetřování otravy Bečvy ve čtvrtek

Do středy mohli členové mimořádné sněmovní komise k vyšetřování otravy Bečvy připomínkovat závěrečnou zprávu. Ve čtvrtek se sejde komise naposled, aby výsledek své práce schválila. Zpravodajem, který zprávu přednese plénu, dnes komise zvolila Petra Gazdíka (STAN). ČTK řekl, že dnes vypovídala před komisí poslankyně ANO Margita Balaštíková. V době havárie měla na starosti v radě Zlínského kraje životní prostředí. Gazdík dnes nechtěl její výpověď komentovat, bude zahrnuta do závěrečné zprávy.

Po neveřejném zasedání komise před týdnem Gazdík konstatoval, že komise zjistila řadu chyb a připravuje návrh legislativních změn, které mají v budoucnu takovým pochybením předejít. Závěrečnou zprávu plánovala komise plénu Sněmovny předložit přesně rok po úniku jedů do řeky, tedy v pondělí 20. září, na základě dohod klubů, se tak může stát ale také až v úterý.

Předsedkyně komise Marie Pěnčíková (KSČM) novinářům ve Sněmovně řekla, že hlavním bodem dnešního jednání byl návrh závěrečné zprávy. "Rádi bychom ji ve čtvrtek schválili. Kolegové ještě mohou předkládat své připomínky do středečních 12:00, aby mohly být do závěrečné zprávy zapracovány," řekla.

Komise se podle ní zaměří ve zprávě především na možné legislativní úpravy, které doporučí budoucí Sněmovně. "Zmiňujeme i některé podle nás chybné kroky, ke kterým došlo. Chceme předcházet tomu, aby podobným haváriím docházelo. A když už k nim dojde, tak aby každý z dotčených orgánů věděl, co má dělat, jaké jsou jeho pravomoci a povinnosti, aby ty kroky na sebe navazovaly," uvedla Pěnčíková.

Na předminulém zasedání komise člen představenstva valašskomeziříčské chemičky Deza Pavel Pustějovský vyloučil, že by tato společnost mohla být původcem otravy řeky. Pustějovský, který je také poslancem hnutí ANO, po slyšení řekl, že se ve firmě uskutečnila po ekologické havárii řada kontrol. Členové komise tehdy vyslechli také krajského policejního ředitele Jaromíra Tkadlečka a ředitele České inspekce životního prostředí Erika Geusse.

Policie v souvislosti s ekologickou havárií obvinila v červnu právnickou a fyzickou osobu z oblasti Rožnova pod Radhoštěm pro podezření z poškození a ohrožení životního prostředí a z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Obviněnými jsou společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a její ředitel Oldřich Havelka. Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje v areálu i čištění odpadních vod, odcházejí z něj kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy. Stížnosti obviněných proti usnesení o zahájení trestního stíhání státní zástupce odmítl jako nedůvodné.

Ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů