Úterý, 19. března 2024

UKLIDÍTE S NÁMI ČESKO?

UKLIDÍTE S NÁMI ČESKO?

Sobota 18. září je letos celosvětovým úklidovým dnem a v rámci projektu Ukliďme Česko se k němu připojí i desetitisíce dobrovolníků u nás. PENNY je partnerem projektu už třetím rokem a k zapojení vyzývá své zaměstnance i širokou veřejnost. Zatímco letošní jarní úklid se nesl v duchu hesla #UklidmeZaHumny a Pytlomatů, aktuální situace umožňuje vrátit se k tradičnímu společnému úklidu.

Letos proběhne již čtvrtý ročník této největší dobrovolnické akce na světě. "Máme téměř 400 prodejen a 5 logistických center. Jsme doslova po celé zemi a všude, kde působíme, chceme být dobrým a odpovědným sousedem. Podporujeme místní komunity a chceme, abychom všichni společně žili v lepším a čistším světě. Přirozeně tedy už dlouhodobě podporujeme tento projekt, který přispívá nejen k čistšímu prostředí, ale také lidi sdružuje. V průběhu podzimu pak v návaznosti na úklid přírody budeme ve spolupráci s nadací Partnerství vysazovat na řadě míst České republiky stromy," říká Tomáš Kubík, manažer komunikace a tiskový mluvčí PENNY.

Během letošního roku v České republice proběhlo pod hlavičkou Ukliďme Česko už na 1 800 úklidů, do kterých se zapojilo přes 40 tisíc dobrovolníků. ,,Máme radost, že aktuální situace dovoluje uspořádat podzimní úklidové akce již v klasickém formátu, kdy se dobrovolníci budou moci setkávat, a uklízet společně. V minulém roce a letos na jaře probíhaly úklidy převážně formou zřizování tzv. pytlomatů a dobrovolníci tak uklízeli jednotlivě nebo v rodinných týmech. Pro účastníky podzimní části pak máme i tentokrát připravené foto a video soutěže," sdělil za organizátory Miroslav Kubásek.

Zapojit se do celosvětového úklidu a přiložit ruku k dílu je velmi jednoduché. Stačí jen přijít a pomoci s úklidem. Mapa úklidů je k dispozici zde: https://www.uklidmecesko.cz/map/ Organizátoři úklidů mají pro dobrovolníky k dispozici potřebné pomůcky jako pytle a rukavice.

Od roku 2018, kdy proběhl první celosvětový úklid, se do úklidů po celém světě zapojilo celkem 50 miliónů dobrovolníků ze 180 zemí světa, kterým se podařilo z přírody odstranit na 280 tisíc tun odpadů.

Kromě podpory projektu Ukliďme Česko nebo iniciativy Hodina Země je PENNY v rámci svých aktivit a podpory životního prostředí mimo jiné také partnerem projektu Sázíme budoucnost, který vyhlašuje Nadace Partnerství.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů