Úterý, 19. března 2024

Dobrovolníci budou dnes uklízet českou přírodu od odpadků

Dobrovolníci budou dnes uklízet českou přírodu od odpadků

Dobrovolníci dnes budou uklízet českou přírodu od odpadků, země se tak zapojí do čtvrtého ročníku celosvětové úklidové akce World CleanUp Day. Po celém Česku je naplánováno několik stovek úklidů a mnohé další se uskuteční i v nadcházejících dnech. Zájemci, kteří se do naplánovaných akcí chtějí zapojit, najdou jejich přehled na interaktivní mapě na webu spolku Ukliďme Česko. Uklízet se bude například Dyje a Svratka a například v Hořovicích, Dobříši a České Kamenici dobrovolníci spojí úklid s běháním.

Úklidové akce se v Česku pravidelně konají na jaře. Letos a loni byly ale hromadné akce omezeny kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19. Zatímco před její epidemií v roce 2019 se do uklízení zapojilo na 150.000 dobrovolníků, kteří sesbírali přes 2500 tun odpadu, letos byla účast méně než třetinová a sebralo se asi 827 tun odpadu. Kvůli zavřeným školám chyběly zejména školní úklidové akce. Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko připomněl, že se letošní jarní úklidy konaly formou takzvaných pytlomatů, u kterých si dobrovolníci vyzvedávali pytle na odpad, a poté vyráželi uklízet individuálně či v rodinném kruhu.

Právě v době epidemie lidé kvůli omezenému cestování a uzavření řady služeb a obchodů více vyráželi do přírody ve svém okolí, kde poté zůstávalo i více odpadků. Ministerstvo životního prostředí proto v létě zahájilo kampaň Není zvěř jako zvěř, zaměřenou na návštěvníky přírody. "Budu rád, když si z ní lidé vezmou jednoduché pravidlo do každodenního života - co do přírody přináším, to si také odnesu," uvedl před časem ke kampani ministr Richard Brabec (ANO).

Ministerstvo chce do konce roku vypsat dotační titul, v kterém by obce mohly získat příspěvek na likvidaci černých skládek. K dispozici by mělo být 50 milionů korun.

Cílem celosvětové úklidové kampaně není jen úklid, ale i zvyšování povědomí o tom, jak s odpady správně zacházet a jak předcházet jejich vzniku. Spolek Ukliďme Česko proto vytvořil webovou aplikaci www.kamsnim.cz, která lidem poradí, kam můžou odpady ve svém nejbližším okolí odkládat nebo jak dát věcem, které dosloužily, šanci na další využití.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů