Úterý, 19. března 2024

Česká inspekce životního prostředí ke zprávě Sněmovní vyšetřovací komise k ekologické katastrofě na Bečvě

Česká inspekce životního prostředí ke zprávě Sněmovní vyšetřovací komise k ekologické katastrofě na Bečvě

Zprávu sněmovní komise bereme jako výplod politiků, kteří si potřebují nasbírat před volbami body, nikoliv jako odbornou analýzu. Je nutné si uvědomit, že Policie ČR někoho obvinila, a to bezpochyby na základě důkazů, které nemá k dispozici ani komise, ani média, ani veřejnost. A ty důkazy nespočívají jen v desítkách odebraných vzorků, ale i v dalších operativních zjištěních policie a odborných posudcích. Navíc i státní zástupce odmítl žádost obviněných o zastavení trestního stíhání, což něco dokazuje. Třebaže ve vlastní zprávě je několikrát zdůrazněno, že vyšetřování v souladu s vodním zákonem vede vodoprávní úřad, je v závěrech naprosto bez důkazů poukazováno na údajná selhání České inspekce životního prostředí. Ta byla požádána o součinnost až v průběhu dalších dnů po 20. září a na místě vykonávali inspektoři úkoly na základě pokynů vodoprávního úřadu, který šetření řídil.

To, že se jedná o politickou agitku, prokazuje i skutečnost, že v těch několika konkrétních výtkách není jediná pravdivá, založená na faktech. Zpráva je navíc vnitřně rozporná a nepřináší nic nového. Jednostranná tvrzení některých tzv. odborníků již byla opakovaně vyvrácena, jsou nepravdivá, ale stále opakovaná.

Údajná pochybení inspekce se dají jednoduše vyvrátit věcnými důkazy. Například výtka, že brněnský inspektor nevyjel k havárii, je zcela nesmyslná. Havárii v dané době řešil vodoprávní úřad a je doložitelné, že se brněnský inspektor domluvil se zástupcem tohoto úřadu ve Valašském Meziříčí a ten sám uvedl, že ho na místě nepotřebuje a ať nejezdí. Bylo by to i nesmyslné, protože vzhledem ke vzdálenosti by jel na dané místo asi tři hodiny, přitom olomoucký inspektor na místě byl a fungoval naprosto perfektně a to vše potvrzuje i úřední zápis.

Další obehranou písničkou je odmítnutí vzorků rybářů. Vysvětlení opět jednoduché a doložitelné. Rybáři žádné vzorky inspektorovi nepředávali, protože je předali úředníkovi vodoprávního úřadu, několik hodin ležely v teple v kufru auta a byly odebrány nejasným způsobem na nejasném místě v úseku, kde ve stejném čase odebírali vzorky příslušníci Hasičského záchranného sboru. Je tedy pochopitelné, že vzorky, které by nepřinesly nic nového, byly odmítnuty.

Z toho je zjevné, že komise hledala jakoukoliv záminku, jen aby se v mainstreamovém proudu ukázala jako hrdinný orgán odhalující ty nejvyšší pravdivé hodnoty. Realita je ale úplně jiná a inspekce stejně jako celá veřejnost dychtivě čeká na výsledky policie, které doufejme usměrní nesmyslné útoky na úřad, který v případě havárie na Bečvě rozhodně nepochybil.

Česká inspekce životního prostředí připravuje podrobnou analýzu celé zprávy Sněmovní komise k ekologické katastrofě na Bečvě.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů