Úterý, 19. března 2024

Stromem roku je Zpívající lípa z Telecí. Valašské Dubisko získalo stříbro, bronz putuje do Brna

Stromem roku je Zpívající lípa z Telecí. Valašské Dubisko získalo stříbro, bronz putuje do Brna

Ve 20. ročníku populární ankety Strom roku pořádané Nadací Partnerství zvítězila Zpívající lípa z obce Telecí na Svitavsku. Od veřejnosti dostala 2 635 hlasů. Druhé místo obsadil strom s přízviskem Dubisko valašisko tvrdé z Kozlovic na Frýdeckomístecku se ziskem 1 783 hlasů. Bronz slaví v Brně, kdy uspěl Smrk ztepilý na ulici Ramešova díky podpoře 944 hlasů. Ve zpoplatněném hlasování lidé poslali celkem 7 256 hlasů. Díky tomu se podařilo vybrat bezmála čtvrt milionu korun, který Nadace Partnerství rozdělí jako grant mezi letošní finalisty a Stromy hrdiny. Výsledné pořadí najdete na www.stromroku.cz.

Zpívající lípu nominovala za Základní a mateřskou školu Telecí její ředitelka Olga Kosíková se svými žáky. ,,Děti i rodiče ze Základní a mateřské školy Telecí, občané Telecí i okolní obce od letošního jara žijí nominací a hlasováním v anketě Strom roku. Byla to obrovská zkušenost a cesta k vytváření nových přátelství a partnerství s lidmi v okolí i s nejrůznějšími organizacemi. Jsme šťastní a vděční, že nás Lípa seznámila. I kdyby Zpívající lípa nevyhrála, díky všem letošním aktivitám pořádaným u příležitosti ankety Strom roku mnozí získali mnohem silnější vztah k přírodě, přírodním památkám a především k místu, kde žijí. Skutečnost, že se něco takového děje, je pro nás velkým vítězstvím," komentuje Kosíková. Děti i dospělí na podporu svého favorita uspořádali výstavu, koncert a zpívání u lípy, a dokonce jí natočili vlastní film.

Zpívající lípa nebo také Lukásova lípa patří mezi nejmohutnější a nejstarší stromy České republiky a je památná. Sedával pod ní Alois Jirásek i Tereza Nováková, její příběh měl v plánu zhudebnit Bohuslav Martinů. Její stáří je odhadováno na více jak 700 let.

Její přízvisko odkazuje k dobám husitským, působení Českých bratří a jejich pronásledování. Záznamy z období pronásledování tajných evangelíků vypovídají o tom, že si v dutině lípy bratr Jiroušek opisoval vypůjčený Nový zákon a Knihu žalmů Starého zákona. Podle poznámek na deskách opisu přitom údajně spotřeboval 1204 lojových svíček. V pověsti se dále vypráví o tom, že když opisoval žalmy, zpíval si je, a poněvadž byl hluchý, sám je neslyšel. Zpěv se nesl z dutiny vysoko do koruny a zazníval střídavě ze všech stran. Díky ozvěně ve veliké dutině nabýval zvláštního zabarvení, které působilo o to víc tajemně právě v noci, kdy stařeček knihy opisoval. Odtud pochází název Zpívající lípa.

Odkaz lípy žije i dál. V roce 2000 byl vysazen první potomek Zpívající lípy, který pod stromem vyklíčil z lipového semínka. Od té doby byla zasazena dvacítka semenáčků a další jsou připraveny k výsadbě. Rostou u místní školy, v pražském arboretu potomků významných stromů na Vyšehradě, ale také v anglickém Bristolu i jinde.

,,Zpívající lípa reprezentuje české dějiny a v Nadaci Tipsport jsme šťastní, že se stala vítězem jubilejního ročníku. Věříme, že i naše kampaň Jeden Čech, jeden strom povzbudí veřejnost k tomu, aby se do ankety Strom roku hlásilo stále více stromů," dodává ředitelka Lucia Štefánková, generální partner iniciativy Sázíme budoucnost.

Vítězná lípa završila pomyslný kruh 20 let ankety Strom roku. Byla totiž nominována i do vůbec prvního celostátního ročníku, kde skončila čtvrtá. Spolu s letošním prvenstvím si odnáší i poukaz na odborné ošetření od firmy PROSTROM Bohemia a účast v zimním mezinárodním kole, kde bude soupeřit o titul Evropský strom roku. ,,Od 23. října zároveň spouštíme nominace do nového ročníku ankety Strom roku. Nominujte na www.stromroku.cz a proměňte svůj strom života ve Strom roku," vyzývá koordinátorka ankety Silvie Zeinerová Sanža z Nadace Partnerství.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů