Čtvrtek, 28. března 2024

Národní kolo 11. ročníku lesnické soutěže Mladí lidé v evropských lesích YPEF

Národní kolo 11. ročníku lesnické soutěže Mladí lidé v evropských lesích YPEF

Národní kolo soutěže Mladí lidé v evropských lesích zná vítěze.

Po loňské covidové odmlce, kdy národní finále proběhlo pouze online formou, uspořádala ve dnech 15. a 16. září Česká lesnická společnost (ČLS) v prostorách a za organizačního zajištění Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity (FLD ČZU) národní kolo 11. ročníku mezinárodní soutěže Mladí lidé v evropských lesích (Young People in European Forests; YPEF). Národního kola se netradičně zúčastnilo 18 tříčlenných družstev, které soutěžily v teoretických i praktických znalostech lesa a evropského i českého lesnictví. Nezvyklý počet vyplynul z online formy místních a regionálních kol, ze kterých postoupilo více vítězných družstev.

První den se soutěžící v prostorách zámku v Kostelci nad Černými lesy museli vypořádat s písemným testem, který byl složen z 30 anglicky formulovaných otázek o evropském lesnictví a s prezentací v anglickém jazyce na téma ,,Je možné použít introdukované dřeviny při regeneraci lesů? Jaké jsou výhody a rizika?". V podvečer absolvovali všichni účastníci včetně pedagogického doprovodu prohlídku zámecké kaple a nově otevřené trasy po podkroví zámku.

Druhý den byl věnován praktické terénní části, která se konala v Arboretu FLD v Kostelci nad Černými lesy. Ač předpověď počasí hlásila deštivý den, tak až na pár kapek při vyhlášení výsledků se tentokrát k všeobecné radosti mýlila. Soutěžící zvládli praktické úkoly na 8 stanovištích zaměřených na myslivost, ochranu lesa, botaniku, dendrometrii, dendrologii, těžbu a pěstování lesů.

Slavností vyhlášení vítězů proběhlo za účasti zástupců Ministerstva zemědělství a dalších partnerů soutěže. ,,Absolutním vítězem se stalo družstvo z Gymnázia Český Krumlov ve složení Anna Mičanová, Karolína Míčková a Matěj Baštýř. Nejlepší družstvo z mladší kategorie, které v celkovém pořadí obsadilo třetí příčku, se stalo družstvo z Gymnázia Šumperk ve složení Pavla Šímová, Filip Vyskočil a Alena Kubíčková. Plánované mezinárodní kolo na Ukrajině bylo v letošním roce z důvodu pandemie zrušeno, proto bohužel absolutní vítěz národního kola nebude moci reprezentovat Českou republiku v mezinárodním prostředí," uvedl hlavní organizátor národního kola Ing. Radim Löwe, Ph.D.

,,Letošního ročníku se zúčastnilo v rámci 38 místních kol 616 účastníků v 206 družstvech, na které navázalo 5 kol regionálních. Tato kola proběhla online formou prostřednictvím platformy Moodle, kdy koordinace proběhla ze Střední lesnické školy v Hranicích. Členové družstev mohli soutěžit buď společně na jednom počítači, či se ve stejný čas připojit z domova. Pevně doufáme, že 12. ročník proběhne již ,,živě" v celém rozsahu," zhodnotil letošní ročník soutěže národní koordinátor soutěže Ing. Marek Šuba.

,,Velké poděkování patří ze strany České lesnické společnosti, která je garantem soutěže YPEF, Fakultě lesnické a dřevařské ČZU v Praze za zajištění národního kola a dalším partnerským institucím, kterými jsou Ministerstvo zemědělství ČR, Lesy ČR, Vojenské lesy a statky ČR, PEFC, Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity v Brně, SLŠ Hranice, ČLA Trutnov, Lesnická škola v Písku, SLŠ Žlutice, ÚHÚL a ÚZEI," doplnil předseda ČLS Ing. Pavel Draštík.

YPEF_2021_4

YPEF 2021 - vyhlášení

YPEF_2021_1

YPEF 2021 - soutěžící družstva

YPEF_2021_2

YPEF 2021 - soutěž

Autor:
Ing. Marek Šuba
Národní koordinátor YPEF
Česká lesnická společnost

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů