Úterý, 19. března 2024

V Coloradu vysvobodili jelena, jenž dva roky chodil s pneumatikou kolem krku

V Coloradu vysvobodili jelena, jenž dva roky chodil s pneumatikou kolem krku

Jelen, který dva roky bloumal po kopcích amerického státu Colorado s pneumatikou kolem krku, byl ze sevření konečně vysvobozen. Oznámili to ochránci přírody. Do pneumatiky se postupem času dostala hlína a jehličí a pro zhruba 270 kilogramů vážícího jelena wapiti to znamenalo nosit 16 kilogramů váhy navíc. Odstranění nechtěného náhrdelníku tak zřejmě zvířeti velmi ulevilo.


Čtyřletý samec byl zátěže zbaven při čtvrtém pokusu. Spatřen byl v sobotu večer jihozápadně od Denveru, následně mu pracovníci přírodního parku podali uklidňující látky. Původním plánem bylo pneumatiku odříznout. To však bohužel nešlo kvůli ocelové patce. Pracovníci parku proto odstranili jelenovi paroží, aby mu mohli pneumatiku sundat přes hlavu.

"Raději bychom pneumatiku odřízli a nechali mu paroží v době říje," uvedl v pondělním prohlášení Scott Murdoch ze správy coloradských parků. Po odstranění pneumatiky byl jelen podle Murdocha v překvapivě dobrém stavu. "Vlastně mě šokovalo, jak dobře na tom byl," poznamenal.

Ochránci přírody si poprvé jelena s pneumatikou kolem krku všimli v červenci 2019, když sčítali zvěř. Později na něj narazili ještě několikrát mezi okresy Park a Jefferson. Na dlouhé měsíce pak jelen většinou v zimě zmizel. Předchozí pokusy zvířeti podat sedativa selhaly, jelikož se správcům parku nepodařilo k jelenovi dostatečně přiblížit i proto, že v okolí byli další jeleni. To se však podle Murdocha díky době říje změnilo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů