Úterý, 19. března 2024

Jsou moderní kotle na tuhá paliva ekologické?

Jsou moderní kotle na tuhá paliva ekologické?

Vybrat vhodné vytápění, pokud vám jde i o ekologickou stopu, není až tak snadné. Každá možnost má své plusy a mínusy. V tomto článku si ujasníme, jak je na tom moderní kotel na tuhá paliva.

Kotle na tuhá paliva splňují evropské ekologické normy

V České republice se prodávají kotle na tuhá paliva, mezi které patří ty na pelety, dřevo a uhlí. Všechny musí splňovat tzv. podmínky ekodesignu. Navíc od září roku 2022 již nebude možné používat ty, které nespadají minimálně do 3. emisní třídy. Tyto ekologické standardy vznikly, aby chránili životní prostředí i uživatele, kterým šetří náklady na vytápění. Co normy znamenají konkrétně?

Podmínky ekodesignu

Sousloví, které doprovází všechny popisky prodejních kotlů na tuhá paliva, se začalo používat v roce 2005 a odvíjí se od tzv. sezónní účinnosti. To je hodnota stanovená výpočtem. Ta zohledňuje spotřebu paliva při maximálním i minimálním výkonu kotle a dále spotřebu elektrické energie potřebné pro provoz kotle. Aby kotel na tuhá paliva splňoval podmínky ekodesignu, musí mít sezónní účinnost vyšší než 75 % (do výkonu 20 kW).

Takto vypadají normy pro splnění podmínek.

Emisní třídy

Každý kotel na tuhá paliva (kotel na pelety, kotel na dřevo i kotel na uhlí) produkuje emise, které znečišťují ovzduší. A právě vypouštěné množství určuje, do jaké emisní třídy je kotel zařazený. Princip je jednoduchý - čím vyšší emisní třída, tím je kotel ekologičtější. Emisní třída 1 označuje kotle, které vypouštějí nejvíce nečistot a prachu a emisní třída 5 ty, které nejméně. Trend je jasný, produkovat co nejméně emisí. Kotle ve vyšší emisní třídě mají jinou konstrukci a využívají jiné způsoby spalování, aby se dostali téměř na nulové vypouštění emisí.

Jaký typ kotle je nejekologičtější

Současné kotle na tuhá paliva jsou tedy povinně účinné a ekologické. Z jednotlivých typů kotlů jsou po kotlích na dřevo nejekologičtější i nejpohodlnější na používání automatické kotle na pelety. Pelety jsou slisované dřevěné piliny ve tvaru válečků standardizované velikosti. Dříve vznikaly výhradně na pilách z dřevního odpadu. Dnes se většina zpracovává ve speciálních peletárnách, které skupují piliny z pil, a pak z nich vyrábí pelety. Vznik paliva tedy může být velmi ekologický, v případě že pálíte dřevní odpad, který by jinak končil na skládkách.

Uniformní tvar pelet umožňuje také kotlům se zásobníkem dávkovat si pelety sami. To je pohodlné pro majitelé kotlů, kteří tím pádem nemusí často přikládat, ale je to i ekologické. Protože kotel si může sám doplňovat palivo v takovém množství, aby zachoval stabilní teplotu v domě. Díky tomu se nepřetápí a netopí lidově řečeno "pánu bohu do oken".

Jak je ekologická výroba kotlů na tuhá paliva

Kotle se vyrábějí z oceli nebo z litiny. Ovšem výroba oceli ani litiny příliš ekologická není, i když výrobci oceli i litiny musí splňovat platné emisní limity. I v tomto odvětví je tlak na snížení emisní zátěže. Litina se v některých továrnách již vyrábí ve slévárnách, které mají elektrické nebo plynové pece na tavení litiny, tato výroba je již mnohem ekologičtější než klasická výroba litiny v pecích kupolových. I ocel se vyrábí v ocelárnách, které v poslední době investují do odprášení a další ekologizace.

Výrobci kotlů kupují ocelové plechy nebo litinové odlitky, ze kterých kotle vyrábějí, tato výroba je již velmi ekologická. Ve výrobnách se dělí a ohýbá materiál. Plechy se povrchově upravují. A následuje montáž a balení produktu.

Likvidace kotle po 10 i 50 letech používání je také poměrně ekologická. Až na dvě části je možné kotel roztřídit podle materiálu do sběrny. Jediné, co se vyhodí, je izolace grenamat a izolace z minerální vlny.

Dříve bylo jinak než dnes

Kotle na tuhá paliva již dávno nejsou kouřící neekologické svařené plechy. Jedná se o segment, kde je výrazný tlak na výdrž kotle, účinnost kotle i snadné každodenní používání.

Zdroj: PR článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů