Čtvrtek, 28. března 2024

Efektivní využití elektřiny může ušetřit zemědělským podnikům až desítky procent

Efektivní využití elektřiny může ušetřit zemědělským podnikům až desítky procent

Elektrická energie v prostředí zemědělské a potravinářské výroby je nejen nedílnou součástí výrobního procesu, ale velmi ovlivňuje i konečnou cenu produktů. Jak na to, aby byly pánem nákladů agropodniky, a ne dodavatelé energií?

Elektrická energie v zemědělských a potravinářských formách je potřebná k výrobě světla, tepla, chlazení, sušení, ale také pohání rozvod vody či obstarává dojení. Monitoring jejího využití je důležitým prvkem v době, kdy v průběhu tří let došlo téměř k trojnásobnému navýšení ceny silové elektřiny. Zdražování elektřiny je přitom na burzách popoháněno jednak růstem cen emisních povolenek a jednak pozitivním očekáváním ve vývoji ekonomiky. Průměrná cena tedy meziročně vzrostla o 12 euro za megawatthodinu.

Sběr dat odhalí slabá místa

Při řízení využití energií v agropodnicích je třeba se cíleně zaměřit na mnoho ukazatelů, které ovlivňují účet za elektřinu. K tomu slouží monitoring. A co by mělo být jeho součástí? Je to zejména nastavení odběrů, a to jak maximálního, tak minimálního, ale také sledování odběrů jalové (nevyužité) energie a vyhledání spotřebičů, které spotřebovávají elektřinu, i když jsou vypnuté, nebo spotřebovávají více energie, než je deklarováno. ,,Tento přístup zvolili například v zemědělském podniku Agrodružstvo Miroslav, kde systém monitoringu a managementu spotřeby za elektrickou energii zavedli. A vyplatilo se jim to, protože za ni výrazně ušetřili," deklaruje Radim Klabal, Business Unit Manager pro IoT a Data analytiku ze společnosti Soitron.

Monitoring udělá pořádek ve spotřebě

Zavedení řízení využívání elektřiny spočívá v instalaci potřebné technologie skládající se z měřidel, a návrhu a realizace sítě pro sběr dat. Poté se prostřednictvím grafů jasně ukáže spotřeba elektřiny v agropodniku. ,,Řešení společnosti Soitron není jen měření a zobrazení toho, která zařízení kolik spotřebují, ale je to opravdu monitoring, který dokáže odhalit například špatně, nebo nevhodně nastavený odběr elektřiny od dodavatele. Tedy minimální a maximální odběry, a tím i paušální cenu za elektřinu. Dále odhaluje, kde spotřebováváme jalovou elektriku, za kterou se také platí, a přitom ji nevyužijete. Bez monitoringu toto neodhalí ani elektrikář. Snadno se také zjistilo, kde zbytečně topíme či svítíme. Zkrátka společně s jejich řešením jsme začali dělat pořádek ve spotřebě a nastavení odběrů," pochvaluje si Radek Janeček, předseda Agrodružstvo Miroslav. Toto vše je podpořeno službou - energetického dispečera. Díky tomu společnost Soitron dokáže poukázat přesně na to, k čemu se elektřina využívá a odhalovat anomálie ve spotřebě.

Úspora činí 30 %

Agrodružstvo Miroslav jen správným nastavením odběrů a změnou paušální fakturace ušetří 15 % ročních výdajů za elektřinu. Dalších 5 % potom šetří na zbytečné spotřebě. A protože byly nalezeny spotřebiče, které ve velké míře spotřebovávaly jalovou energii, tak jejich výměnou a vypnutím došlo ještě k ušetření dodatečných 10 % nákladů. ,,Změnou celkem ročně uspoříme 30 % nákladů na elektřinu. A to se nebavíme o druhé a třetí fázi implementace, kterou chystáme," říká Radek Janeček. Tou je automatizace řízení spotřeby elektrické energie a nasazení kombinovaných zdrojů.

Náklady na prvotní investici se agrodružstvu vrátily během necelého roku. I proto po kladné zkušenosti, bude systém monitoringu a řízení dále rozšířen, a to i na plyn a vodu. Dává to ekonomický smysl. ,,Ceny energií stále rostou a tím se prodražují i vstupy do produkce. Myslím, že monitoring je krok správným směrem a doporučuji svým kolegům v branži toho využít. Náklady na vstupy budou stále vyšší a ani zaměstnanci se k elektřině nechovají jako doma - neotočí se, aby zhasli, nebo vypli topení, když odchází," dodává závěrem Radek Janeček.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů