Pátek, 29. března 2024

Konference Povinnosti v podnikové ekologii v listopadu opět naživo

Konference Povinnosti v podnikové ekologii v listopadu opět naživo

Po roce, kdy jsme se viděli pouze on-line, opět připravujeme živé setkání s podnikovými ekology z celé republiky. A je na co se těšit. Vyměňte papuče za kafe a chlebíčky a přijďte sdílet své zkušenosti s kolegy z oboru.

Nakladatelství Verlag Dashöfer a portál ENVIprofi pořádají konferenci Povinnosti v podnikové ekologii již po šesté, letos v termínu 23. listopadu. Jak upozorňuje organizační garantka konference Kristýna Lanová, počítá se letos s prezenční formou konference: ,,Pokud se epidemiologická situace výrazně nezhorší, sejdeme se v karlínském hotelu Olympik Tristar".

Loňský ročník se kvůli pandemické situaci uskutečnil pouze on-line, letos organizátoři počítají s oběma variantami. ,,Naplno využijeme to, co nás covidová doba naučila, a konferenci budeme vysílat také v přímém přenosu na youtube. Zájemci si tak mohou vybrat, která varianta jim lépe vyhovuje," doplňuje Lanová.

Jaká témata se budou probírat?

Největším tématem letošního ročníku budou samozřejmě nové odpadové předpisy, díky nimž se na podnikové ekology postupně valí nové a nové povinnosti například v třídění, soustřeďování a evidenci odpadů. Jak uvádí odborný garant a moderátor konference Tomáš Lank: ,,Probereme přechodná ustanovení a termíny, na které se jednotlivé povinnosti váží, ale poukážeme například i na zdánlivě skrytá omezení a ,,špeky", které nové předpisy přinesly. Některé povinnosti se pro původce uvolňují, některé naopak velmi zpřísňují, i kdyz jsou na prvni pohled skryté".

Ve společnosti stále více rezonuje otázka cirkulární ekonomiky a její propojení s průmyslem. ,,Abychom nezůstali pouze u snů, ale posunuli se k průmyslové praxi, zaměřili jsme se ve speciálním bloku na provázání cirkulární ekonomiky s legislativou, normami a předvedeme několik názorných příkladů z praxe," dodává Lank.

S cirkulární ekonomikou velmi úzce souvisí i správné postupy materiálového využití odpadů z pohledu základní chemické legislativy, čímž se diskuse plynule přesune do bloku chemických látek. Ale protože podnikoví ekologové neřeší pouze odpady, naváží na tyto 3 bloky také další témata z vodohospodářství a ochrany ovzduší, kde bude k probírání také spousta nového.

Pořadatelem 6. ročníku odborné konference Povinnosti v podnikové ekologii, která se koná 23. listopadu 2021 v Praze, je nakladatelství Verglag Dasöfer a odborný portál ENVIprofi.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů