Úterý, 19. března 2024

V Indonésii vzniklo muzeum z plastů, aby upozornilo na krizi v oceánech

V Indonésii vzniklo muzeum z plastů, aby upozornilo na krizi v oceánech

Indonéští ekologové, kteří chtěli vyslat varovný vzkaz o zhoršujícím se znečištění oceánů plasty, vytvořili venkovní muzeum složené výhradně z vyhozených plastů. Jejich snahou je přesvědčit lidi, aby přehodnotili své zvyky a přestali používat lahve a sáčky na jedno použití, napsal zpravodajský server CNN.


Příprava expozice ve městě Gresik ve východní části ostrova Jáva trvala tři měsíce a tvoří ji více než 10.000 vyhozených plastových produktů od lahví a tašek po sáčky a brčka. Všechny části muzea nasbírali dobrovolníci ve znečištěných řekách a na plážích.

Ústředním bodem expozice je socha nazvaná Dewi Sri - tato bohyně prosperity je na Jávě široce uctívána. Její dlouhou sukni tvoří sáčky na jedno použití.

"Chtěli jsme lidem předat informaci, aby přestali používat jednorázové plasty," řekl zakladatel muzea Prigi Arisandi. "Je velmi těžké tyto plasty recyklovat. Měli bychom přestat používat jednorázové plasty, protože znečišťují oceány, které jsou naším zdrojem potravy," dodal.

Problém s plasty je v Indonésii velmi akutní. Tato ostrovní země je druhá na světě po Číně co do množství plastů, které končí v jejích mořích. Společně s Filipínami a Vietnamem jsou tyto čtyři země zodpovědné za více než polovinu všech plastů v oceánu. Indonéské snahy regulovat používání plastových obalů zatím přinášejí smíšené výsledky.

Muzeum se od svého otevření stalo oblíbeným místem, kam si lidé chodí pořizovat selfie, která pak sdílejí na sociálních sítích. "Začnu si kupovat lahve na pití, které se dají používat opakovaně," řekla studentka Ayu Chandra Wulanová, která expozici navštívila. "Když vidím, kolik je tu odpadu, jsem smutná," dodala.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů