Úterý, 19. března 2024

Uspěje Čmelák ve světové konkurenci?

Uspěje Čmelák ve světové konkurenci?

Příroda a biologická rozmanitost v České republice utrpěla v důsledku pěstování monokulturních lesů, odvodňování půdy, intenzivního zemědělství a napadení kůrovcem.

Liberecká organizace Čmelák - Společnost přátel přírody se těmito problémy aktivně zabývá již 27 let a nyní slaví další úspěch.

Jako jediné organizaci z ČR se dostala do finále celosvětové soutěže EOCA s projektem The New Oases for Life (v překladu Nové oázy života). Obsahem projektu je revitalizace přírody na několika lokalitách Libereckém kraji. Součástí projektu je vybudování 20 nových mokřadních tůní v lokalitě Nová Ves na celkové rozloze 5,5ha, kolem kterých bude vysázeno 1500 mokřadních rostlin, které budou tvořit i kosatce žluté a kosatce sibiřské vypěstované ve vlastních školkách. Je v plánu vysázet dalších 10 000 stromů včetně chráněných druhů jako jsou tisy červené nejen na lokalitu Nový prales na Ještědkém hřebeni, ale také na jiných již předjednaných lesních pozemcích. Součástí projektu je i koordinace 150 - 500 dobrovolníků pro práci v terénu.

Až do 29.10. probíhá veřejné hlasování, kde mohou lidé vyjádřit své sympatie konkrétnímu projektu.

Česká příroda může i díky Vaší podpoře získat 30 000 Eur. Stačí kliknout a HLASOVAT ZDE. Každý hlas se počítá. Návod jak hlasovat - OTEVŘÍT ZDE.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů