Sobota, 27. dubna 2024

Za nočním požárem elektroodpadu v Jihlavě jsou zřejmě akumulátory

Za nočním požárem elektroodpadu v Jihlavě jsou zřejmě akumulátory

Noční požár elektroodpadu v jihlavské části Hruškové Dvory pravděpodobně způsobily akumulátory uložené v meziskladu společnosti Enviropol. Za společnost o tom informovala Dana Křížková. Hasiči k požáru vyjeli dnes po 1:00, po hodině ho dostali pod kontrolu a zásah ukončili po 9:00. Při požáru se nikdo nezranil. Škoda byla předběžně vyčíslená na milion korun, uvedla mluvčí hasičů Petra Musilová.

"Vznik požáru v meziskladu nás samozřejmě velmi mrzí, nicméně do našeho závodu se elektrospotřebiče dostávají k recyklaci již na konci své životnosti, kdy jsou často mechanicky poškozené. Akumulátory jsou běžně za hranicí své životnosti. Z toho pak pramení rizika zahoření, kterým je náš závod při recyklaci elektrozařízení vystaven," uvedla manažerka závodu Pavla Marušová. Stejné problémy podle ní musejí řeší zpracovatelé elektroodpadu po celém světě. "Rizika se snažíme maximálně eliminovat nejen kvůli bezpečnosti našich zaměstnanců a škodám na majetku, ale primárně z důvodu omezení negativních vlivů na životní prostředí," dodala Marušová.

Podle Křížkové povedou výsledky vyšetřování požáru ke vzniku dalších opatření, které by měly do budoucna zabránit podobným událostem.

Obyvatelům okolních měst a obcí doporučili hasiči po požáru nevětrat. Škodliviny v ovzduší na místě proměřuje laboratoř z Tišnova, kterou hasiči pozvali.

Hasiči k požáru vyslali sedm cisternových stříkaček. Čelními nakladači odpad odváželi na volné prostranství, kde ho dohašovali.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů