Sobota, 27. dubna 2024

Požár v řeckém národním parku Dadia je největším zaznamenaným požárem v EU

Požár v řeckém národním parku Dadia je největším zaznamenaným požárem v EU

Výběr informací o požáru v řeckém národním parku Dadia, který hoří už téměř dva týdny:

- Rozsáhlé požáry pustoší Řecko už téměř dva týdny. Jednou z nejzasaženějších oblastí je národní park Dadia na severovýchodě Řecka u hranic s Tureckem. Podle nejnovějších dat, která vycházejí se satelitního snímkování, už v Řecku oheň spálil téměř 83.000 hektarů území, což je větší plocha, než je rozloha národního parku Šumava nebo města New York.

- Tento požár je "dosud největším zaznamenaným požárem v EU", uvedl podle agentury AFP mluvčí Evropské komise (EK) Balázs Újvári. A v posledních dnech požáry v parku Dadia podle médií ještě nabraly na síle.

- Na několika místech se požár v národním parku Dadia přiblížil i k obydleným oblastem, což si vyžádalo další evakuace. Ve středu 30. srpna byla situace v parku Dadia nejkritičtější v celém Řecku, příkaz k evakuaci dostali lidé z vesnic Jannuli a Sidiro.

- Oblastí parku Dadia také často procházejí migranti, kteří se snaží touto nelegální cestou dostat z Turecka do Řecka. V úterý 22. srpna média informovala, že v lesích národního parku Dadia u hranic s Tureckem bylo nalezeno 18 spálených těl. Podle oficiálního sdělení hasičského sboru šlo o těla migrantů. Řecký deník To Vima napsal, že mrtví byli nalezeni ve skupinách na dvou místech.

- Přírodní rezervace Dadia, která náleží do evropské soustavy Natura 2000, je jednou z největších lesnatých oblastí na jihovýchodě Evropy. Je oblastí mimořádného ekologického významu v rámci evropského kontinentu a také jednou z prvních přírodních oblastí v Řecku, která byla vyhlášena chráněnou rezervací. A to hlavně proto, že tam společně žije mnoho rostlin a živočichů, kteří se jinak vyskytují na Balkánském poloostrově, v Evropě i v Asii.

- Národní park Dadia, vyhlášený v roce 2006, se nachází na rozloze 42.800 hektarů v okolí řeky Evros, která tvoří podstatnou část hranice Řecka s Tureckem. Oblast, kde se mísí vlivy středomořského a kontinentálního klimatu, obývá velké množství rostlin i živočichů. Podle místních pozorovatelů se tam vyskytuje nejméně 60 druhů savců, 12 druhů obojživelníků, 29 druhů plazů a 104 druhů motýlů. Také asi 360 až 400 druhů rostlin.

- Krajina parku, kterou tvoří borové a dubové lesy, přerušované mýtinami a pastvinami, tvoří ideální prostředí pro dravé ptáky. V národním parku Dadia se vyskytují tři z celkem čtyř druhů supů v Evropě - kondor havranovitý, sup mrchožravý a sup bělohlavý. Kondor havranovitý kromě toho žije pouze na Balkáně.

- Požáry v posledních letech zachvacují i jiné přírodně vzácné oblasti. V České republice loni v létě hořelo v parku České Švýcarsko. Tento požár, který vypukl 24. července za vlny veder, byl největším v historii České republiky. V národním parku začaly hořet asi tři hektary lesa, a to mezi Hřenskem a Pravčickou bránou (požár vznikl v Malinovém dole). Hasičům se nejprve dařilo mít požár pod kontrolou, následující den se však oheň kvůli větru začal znovu rozšiřovat a plameny se dostaly i na německou stranu. Postupně se začalo objevovat velké množství ohnisek a požár sílil a šířil se do dalších míst. Celkem požár v parku spálil zhruba 1100 hektarů území. Zasaženy byly obce Hřensko a Mezná, kde shořelo několik domů. Z ohrožených vesnic muselo odejít kolem 500 lidí. Na německé straně, v Saském Švýcarsku, oheň zasáhl plochu asi 250 hektarů. K 3. srpnu hasiči požár uhasili z poloviny, nová ohniska se však stále objevovala v nepřístupném terénu u Pravčické brány či v soutěskách řeky Kamenice. Požár hasiči definitivně zlikvidovali 12. srpna.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů