Úterý, 30. dubna 2024

17. dubna - Mezinárodní den ocenění netopýrů

Netopýři mohou sežrat až 1000 komárů denně. Pomozte zachovat tyto zásadní tvory darováním na ochranu přírody, dobrovolnictvím nebo alespoň šířením povědomí.

17. dubna - Mezinárodní den ocenění netopýrů

Netopýři mají mezi lidmi špatnou pověst, protože jsou považováni za děsivé pijavice krve, které rozšiřují nemoci. Podle vědců však velmi zřídka roznášejí nemoci a málokterý druh pije krev, ale jedí spíše ovoce.

Populace netopýrů se zmenšuje, a to je problém, protože přispívají k ekosystému více, než si lidé myslí. Cílem Mezinárodního dne ocenění netopýrů je ukázat lásku k těmto létajícím savcům a naučit lidi důležitosti netopýrů v dnešním světě.

Na Mezinárodní den ocenění netopýrů si připomínáme důležitou roli, kterou netopýři hrají v našem každodenním životě. Možná si nemyslíte, že netopýři mají vůbec nějaký vliv na váš život! Ve skutečnosti možná o tomto zvířeti moc nepřemýšlíte. Jelikož jsou netopýři hmyzožraví, zbavují nás vlastně i spousty otravného hmyzu, a tak jim máme za co děkovat. Jejich role v kruhu života nám rozhodně prospívá.

Mezinárodní den ocenění netopýrů nás vybízí, abychom se dozvěděli více o tomto druhu a roli, kterou hraje v přírodě. Je to pro vás dobrá příležitost dozvědět se více o netopýrech a spoustu informací najdete na internetu i ve zvířecích učebnicích. Koneckonců, existuje několik velmi zajímavých faktů o tomto druhu.

Pravděpodobně víte, že netopýři jsou schopni vidět ve tmě a že používají svůj extrémní sluch. Věděli jste však, že jsou jediným typem savce, který je schopen létat opravdovým a udržitelným způsobem? Věděli jste také, že netopýři jsou opylovači? To znamená, že spolu s motýly a včelami představují rozhodující článek v našem zásobování potravinami, vytvářejí také bohaté hnojivo pro vlastníky půdy, farmáře a místní komunity.

Existuje mnoho dalších zajímavých faktů, které se můžete dozvědět o netopýrech na Mezinárodní den ocenění netopýrů. Patří sem i skutečnost, že existuje více než 1200 známých druhů netopýrů. Přibližně 70 procent těchto netopýrů jsou hmyzožravci. Netopýři také rostou v řadě různých velikostí. Obří kaloň zlatotemenný je jedním z největších netopýrů. Má rozpětí křídel 21cm a váží až 1,4kg. Netopýři se také neustále upravují, což z nich dělá velmi čistotná zvířata, což si mnoho lidí neuvědomuje.

Historie Mezinárodního dne ocenění netopýrů
Organizace Bat Conservation International založila Mezinárodní den ocenění netopýrů, aby se zaměřila na ochranu všech různých druhů netopýrů. Netopýři chrání ekosystémy a pomáhají zajistit, aby naše planeta měla zdravější budoucnost.

Bat Conservation International byla založena v roce 1982 skupinou vědců, kteří se zajímají o netopýry na naší planetě. Po mnoha výzkumech zjistili, že netopýři jsou důležití pro udržení rovnováhy přírody a jsou důležití pro mnoho průmyslových odvětví.

Vědci jako Dr. Merlin Tuttle, uznávaný odborník na netopýry, založili organizaci. Učinil důležitý pokrok tím, že učil udržitelnější využívání přírodních zdrojů, z něhož mají prospěch netopýři i lidé.

Bez netopýrů by rostliny nedokázaly poskytovat potravu jiným druhům volně žijících živočichů a okolních ekosystémů. Netopýři jsou jedním z nejméně prozkoumaných zvířat, i když mnoho z těchto netopýrů je považováno za kriticky ohrožené, ohrožené nebo zranitelné.

Vyčerpávání lesů, nevhodná těžba guana a nepromyšlená turistika způsobily prakticky všude podstatný pokles populací netopýrů. Mezinárodní den ocenění netopýrů si klade za cíl změnit pohled na tato nepochopená stvoření a povzbudit lidi, aby je pomáhali chránit.
Jak oslavit Mezinárodní den ocenění netopýrů
Chcete oslavit tyto noční chlupaté létající tvory? Pomozte podpořit místní organizaci na ochranu netopýrů darováním nebo dobrovolnictvím na ochranu těchto rozkošných tvorů. Podělte se o svou lásku k netopýrům se svými přáteli a rodinou sdílením faktů o různých druzích netopýrů ve volné přírodě.
Udělejte si čas na poučení lidí o důležitosti netopýrů ve světovém ekosystému. Pokud se chcete stát biologem pro studium netopýrů, pak organizace, jako je Bat Conservation International jsou kariérní příležitostí.
Můžete také rozšířit své znalosti tím, že se podíváte online a přečtete si více o tomto druhu. Existují také dobré netopýří dokumenty, které můžete sledovat online nebo v televizi.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů