Pondělí, 29. dubna 2024

E.ON v číslech - 0

E.ON v číslech - 0

0 - Takový výkon v MW měly kvůli hustému celoplošnému sněžení v sobotu 2. prosince fotovoltaické elektrárny připojené do distribuční sítě společnosti EG.D, která patří do skupiny E.ON, a tím pádem nedodávaly do sítě žádnou elektrickou energii.

Nulovou výrobu solárních zdrojů zapříčinil sníh, který zakryl fotovoltaické panely. Ty tak neměly přístup ke slunečnímu záření a nemohly jej přeměňovat na elektřinu.

Osvit (fyzikální jednotka vyjadřující, kolik energie dopadá na určitou plochu na Zemi a je klíčová pro výrobu fotovoltaik) byl přitom 2. prosince v Česku stejný jako dva dny před sněhovou kalamitou, ve čtvrtek 30. listopadu. A to fotovoltaiky měly výkon 250 MW. V ten den sice také sněžilo, ale nenapadlo sněhu tolik, aby panely souvisle zakryl. Pro srovnání, při jasných dnech, kdy slunce svítí na maximum a panelům nic nebrání v osvitu, dokáží fotovoltaiky na území EG.D vyvinout výkon v průměru až 600 MW elektřiny.

Už od loňska se Česko potýká se zvýšenou poptávkou po obnovitelných zdrojích energie. O jejich pořízení se totiž začalo zajímat mnohem více domácností. Například EG.D letos připojilo do své sítě od ledna do začátku prosince téměř 30 000 solárních elektráren. Ve srovnání s loňskem, který byl v mnoha ohledech rekordní, se jedná o více než dvojnásobek v počtu připojených zdrojů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů