Pondělí, 29. dubna 2024

Růst kapacity solárních elektráren v EU by v příštích letech měl zpomalit

Růst kapacity solárních elektráren v EU by v příštích letech měl zpomalit

Růst kapacity solárních systémů v Evropské unii v roce 2024 zpomalí na 24 procent a v následujícím roce na 23 procent kvůli nepříznivému vývoji velkoobchodních cen elektřiny a problémům se získáváním povolení k připojení síti. V letošním roce EU podle předběžných údajů zvýšila kapacitu solárních elektráren o 27 procent na 263 gigawattů (GW). Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zprávu asociace SolarPower Europe.

Cílem EU je do roku 2030 instalovat solární zařízení o kapacitě 600 GW. To vyžaduje výrazné zrychlení jejich rozvoje.

SolarPower Europe uvedla, že prudký růst cen elektřiny a plynu a obavy z výpadků dodávek energie vyvolané ruskou invazí na Ukrajinu vyústily ve vážné obavy o energetickou bezpečnost. Postavily tak v letech 2022 a 2023 solární energii do zcela nového světla. Poptávka po rezidenční fotovoltaice však ve druhé polovině letošního roku zpomalila. Podle asociace za to mohou výrazně nižší velkoobchodní ceny elektřiny a vyšší inflace, které převládají nad obavami o energetickou bezpečnost a také zároveň zvyšují náklady místních výrobců zařízení.

Solární systémy sahají od individuálních střešních instalací fotovoltaických panelů přes instalace určené pro komerční a průmyslová zařízení až po pozemní velkokapacitní solární elektrárny.

V letošním roce má přírůstek kapacity činit 56 GW, což je o 40 procent vyšší přírůstek než v roce 2022. Výsledek vychází z předběžného sledování kapacit a tržních podmínek. Konečný údaj by měl být známý v první polovině příštího roku. V roce 2024 se však má nová kapacita meziročně zvýšit jen o 11 procent, tedy 62 GW.

Nejvíce instalací uskutečnilo letos Německo, celkem 14 GW. Následuje Španělsko, které instalovalo 8,2 GW a Itálie s 4,9 GW. Celková kapacita solárních elektráren v Německu činí 82,1 GW.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů