Sobota, 27. dubna 2024

Firma RPG Recycling recyklující pneumatiky loni navýšila tržby, zisk jí klesl

Firma RPG Recycling recyklující pneumatiky loni navýšila tržby, zisk jí klesl

Společnost RPG Recycling, která recykluje pneumatiky, vykázala loni tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 283,2 milionu korun. Meziročně byly zhruba o 44,7 milionu korun vyšší. Firma z Uherského Brodu na Uherskohradišťsku zaznamenala za rok 2022 čistý zisk 25,6 milionu korun, o rok dříve přesáhl 47,1 milionu korun. ČTK to zjistila z výroční zprávy a účetní závěrky podniku, které jsou založené ve Sbírce listin.

Firma se zabývá sběrem, svozem a recyklací pneumatik, při které vzniká pryžový granulát. Vedlejšími produkty jsou textilní vlákno a ocelový kord. Získaný granulát se využívá například pro výstavbu sportovišť nebo jako součást asfaltových směsí do silnic.

"Snažíme se komunikovat napříč evropským trhem, monitorujeme evropskou legislativu a její implementaci s dopadem na český trh. Evidujeme zájem o doplnění materiálové mechanické recyklace recyklací materiálovou chemickou," uvedli ve výroční zprávě jednatelé firmy Bronislav Janeček a Radomír Bureš.

Podnikání společnosti ovlivnil nárůst cen energií, služeb a dalších komodit. Její čistá aktiva dosahovala na konci loňského roku téměř 176,3 milionu korun, vlastní kapitál byl přibližně 112,8 milionu korun a cizí zdroje 63,4 milionu korun. Podnik v roce 2022 zaměstnával v průměru 56 lidí, stejně jako předloni. Na jejich mzdy uvolnil přes 27,6 milionu korun, meziročně asi o 2,3 milionu korun více.

Při využívání pryžových drtí do nových aplikací spolupracuje RPG Recycling s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně. "Oblast výzkumu a vývoje je pro nás velmi důležitá, abychom dokázali reagovat na potřeby trhu a mohli rozšiřovat možnosti využití výstupů recyklace, popřípadě aplikovat nové formy recyklace. Tomuto směru se aktivně věnujeme. Možnosti hledáme i v navázání spolupráce se zahraničními obchodními partnery, zejména pro využití prachových frakcí pryžového granulátu a získávání druhotných materiálů při procesu recyklace," uvedli Janeček s Burešem.

Pro letošek společnost předpokládala udržení objemů vysbíraného odpadu a opětovné naplnění kapacity recyklační linky. Plánovala i srovnatelný prodej výrobků a sekundárních výstupů z výroby.

Firma RPG Recycling je dceřinou společností ve skupině REC Group, zkratka REC znamená recyklační ekologické centrum. Do holdingu patří několik firem, které se zabývají likvidací odpadů a jejich zpracováním, demolicemi, rekultivací, ekologickým poradenstvím, vzděláváním a dalšími službami. V areálu ve Starém Městě na Uherskohradišťsku má i atrakce, které slouží k ekologickému vzdělávání veřejnosti, například takzvanou kovozoo se zvířaty vytvořenými z kovového odpadu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů