Sobota, 27. dubna 2024

Nepovolené kácení náletových dřevin zvýší firmě náklady na vybudování nové fotovoltaické elektrárny

Nepovolené kácení náletových dřevin zvýší firmě náklady na vybudování nové fotovoltaické elektrárny

Inspektoři České inspekce životního prostředí z oddělení ochrany přírody v Hradci Králové uložili pokutu 800 tisíc korun společnosti za to, že svým aktivním jednáním směřujícím k realizaci zamýšleného stavebního záměru způsobila pokácení 34 396 m2 zapojených porostů dřevin rostoucích mimo les v uzavřeném areálu u Třemošnice na Chrudimsku bez povolení orgánu ochrany přírody.

V rámci řízení pokutovaná společnost mimo jiné argumentovala svojí dobrou vírou, kterou spatřovala v tom, že o povolení kácení dřevin rozhoduje orgán ochrany přírody v rámci svého správního uvážení, přičemž ze stanovisek Městského úřadu Chrudim, který je také orgánem ochrany přírody, nevyplynula potřeba povolení ke kácení pro předmětný záměr získat. Firma dále uvedla, že kácení porostů dřevin bylo v daném případě provedeno za účelem umožnění výstavby a provozu zařízení pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů, tedy v rámci takového typu záměru, který je v současnosti podporován především s ohledem na energetickou nezávislost a bezpečnost.

Tyto argumenty však byly ze strany inspekce označeny za nepodstatné, a to jednak proto, že stanoviska Městského úřadu Chrudim vydaná pro účely běžícího územního a stavebního řízení nejsou samostatně způsobilá nahradit povolení ke kácení dřevin, tudíž ani založit zmiňovanou dobrou víru, jednak proto, že záměr posuzovaný v řízení před stavebním úřadem nijak neřešil přípravu pozemků před započetím stavby, tj. ani potřebu pokácení dřevin, a v neposlední řadě také proto, že Městský úřad Chrudim není oprávněn vyjadřovat se v rámci obdobných stanovisek ke kácení dřevin v daném území (k tomu je příslušný Městský úřad Třemošnice). ,,Argument, že výstavba fotovoltaické elektrárny, jakožto obnovitelného zdroje energie, je společensky podporovaným záměrem, jsme ve vztahu k posouzení zákonnosti kácení dřevin také museli odmítnout. Ani v rámci takových záměrů nelze rezignovat na zákonnou ochranu jednotlivých složek životního prostředí, v tomto případě ochranu dřevin před poškozováním a ničením," vysvětluje ředitelka oblastního inspektorátu Hradec Králové Jana Štěpánková.

Rozhodnutí inspekce, kterým byla uložena pokuta při horní hranici stanovené zákonem, bylo následně potvrzeno rozhodnutím Ministerstva životního prostředí, které nabylo právní moci 11. ledna 2024.

Všechny dřeviny (stromy, keře, dřevité liány) rostoucí mimo les jsou podle zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajinychráněny před poškozováním a ničením bez ohledu na jejich druh a původ. Obecně je ke kácení dřevin třeba povolení obecního úřadu vydávaného formou rozhodnutí. Povolení ke kácení dřevin rostoucích mimo les za předpokladu, že tyto nejsou významným krajinným prvkem a jsou splněny ostatní podmínky stanovené zákonem a jinými právními předpisy, se vyžaduje pro stromy o obvodu kmene nad 80 cm měřeného ve výšce 130 cm nad zemí nebo u zapojených porostů dřevin o ploše větší než 40 m2.

Zdroj: ČIŽP

Fotogalerie

Vykácený pozemek
Mapový zákres

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů