Sobota, 27. dubna 2024

Japonsko jako první země vypustí do vesmíru malý dřevěný satelit

Japonsko jako první země vypustí do vesmíru malý dřevěný satelit

Japonsko se jako první země světa chystá letos v létě vypustit na oběžnou dráhu miniaturní satelit vyrobený ze dřeva. Cílem vědců, kteří družici vyvinuli, je bojovat proti znečištění kosmu hliníkovými a dalšími škodlivými částicemi. Satelity se v současné době vyrábějí právě z hliníku, titanu či různých slitin. Informoval o tom dnes list The Guardian.

Družice LignoSat byla zkonstruována z magnoliového dřeva. Toto dřevo se při experimentech provedených na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) ukázalo jako obzvlášť stabilní a odolné vůči praskání.

Projekt, na němž spolupracuje univerzita v Kjótu a dřevařská firma Sumitomo Forestry, má za cíl otestovat snadno rozložitelné materiály jako dřevo a zjistit, zda by se mohly stát ekologickou alternativou ke kovům, z nichž se satelity nyní vyrábějí.

"Satelity při návratu do atmosféry shoří a vytvoří velké množství miniaturních hliníkových částic, které se pak řadu let vznášejí v horní vrstvě atmosféry," uvedl profesor univerzity v Kjótu a japonský astronaut Takao Doi.

Podle nedávného výzkumu expertů z kanadské Univerzity Britské Kolumbie by hliníkové částice ze satelitů vracejících se do atmosféry Země mohly způsobit vážné ztenčení ozonové vrstvy, která chrání Zemi před nebezpečným ultrafialovým zářením.

Japonští vědci uvedli, že je odolnost dřeva při testech, simulujících podmínky v kosmu, překvapila. Po první fázi testování na Zemi byly vzorky dřeva poslány na ISS, kde byly téměř rok vystaveny vnějším podmínkám. I tyto experimenty ukázaly velmi slibné výsledky.

Vyzkoušeny byly různé typy dřeva, například sakurové, jako nejvhodnější se ale nakonec ukázalo magnoliové dřevo. "Jedním z cílů mise bude změřit deformaci dřevěné struktury satelitu," uvedl šéf projektu Kodži Murata,

Podle Muraty je nyní ještě zapotřebí definitivně rozhodnout o tom, která raketa satelit vynese. Měla by to být zásobovací loď Cygnus, jež zamíří k Mezinárodní vesmírné stanici v létě, nebo vesmírná loď Crew Dragon společnosti SpaceX.

Očekává se, že sonda - která má velikost kávového hrnku - bude ve vesmíru operovat nejméně šest měsíců.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů