Čtvrtek, 9. května 2024

ČIŽP zajistila na pražském letišti desítky plazů, byly mezi nimi i krajty a anakondy

ČIŽP zajistila na pražském letišti desítky plazů, byly mezi nimi i krajty a anakondy

Inspektoři České inspekce životního prostředí zajistili v květnu 2023 na Letišti Václava Havla Praha 73 exemplářů živých plazů. Fyzické osobě cestující z České republiky do Izraele se podařilo tyto plazy, nakoupené na trzích terarijních zvířat v tuzemsku, propašovat do Tel Avivu, kde byli během celní kontroly odhaleni a posláni zpět do Prahy.

,,Dne 31. 5. 2023 byl celnímu oddělení Celního úřadu Praha Ruzyně předán k odbavení cestovní kufr, který byl vrácen z letiště v Tel Avivu jako nepřevzaté zavazadlo. Detekční kontrolou bylo projednávajícím příslušníkem zjištěno, že zavazadlo obsahuje živé exempláře hadů, gekonů a želv," uvedl mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně Igor Lenský. Po tomto zjištění byla vyrozuměna ČIŽP a její pracovníci byli přizváni k podrobné kontrole obsahu zavazadla. Pašované želvy a ještěři byly v zavazadlech schováni v malých plastových boxech, hadi byli ukrytí v ponožkách a spodním prádle. ,,Subjekt, se kterým bude letos v Izraeli zahájeno soudní řízení, je členem organizované skupiny, která skupuje plazy a obojživelníky na chovatelských trzích po celé Evropské unii a ilegálně je vyváží bez potřebných veterinárních dokladů a dalších zákonných povolení na Blízký východ. Právě tam mají daní živočichové několikrát vyšší tržní hodnotu, než v chovatelsky silné EU. Problematické je to zejména proto, že organizovaný nelegální obchod s ohroženými druhy zvířat může přispívat k vyhubení těchto druhů v přírodě," popisuje detaily případu Ondřej Peč, inspektor oddělení mezinárodní ochrany biodiverzity a CITES.

Inspekce zabavila následující druhy spadající do Příloh úmluvy CITES:

  • 8 exemplářů krajty královské (Python regius),
  • 5 exemplářů anakondy velká (Eunectes murinus),
  • 5 exemplářů želvy zelenavé (Testudo hermanni).

Zajištěny byly také druhy, které nespadají do Příloh CITES:

  • 20 exemplářů korálovky sedlaté (Lampropeltis triangulum),
  • 19 exemplářů korálovky pruhovaná (Lampropeltis getula),
  • 3 exempláře užovky tenkoocasé (Elaphe taeniura),
  • 1 exemplář užovky býčí (Pituophis melanoleucus),
  • 4 exempláře pagekona řasnatého (Correlophus ciliatus)
  • a dalších 8 exemplářů blíže nespecifikovaných hadů z čeledi užovkovití.

Všechny exempláře byly umístěny do záchranných center.

Co je CITES?

Nekontrolovaný obchod s ohroženými druhy zvířat a rostlin může přispět k vyhubení těchto druhů v přírodě. Účelem Úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES) je proto ochrana ohrožených druhů pomocí regulace obchodu s nimi. Zvířata a rostliny chráněné CITES nemohou být převáženy přes hranice bez speciálního povolení. CITES se vztahuje na více než 40 000 druhů živočichů a rostlin, chrání nejen živé organismy, ale i jejich části a výrobky z nich. Exemplářem CITES tedy může být i kabelka z krokodýla, boty z krajtí kůže, vycpanina, soška ze slonoviny či vzácného dřeva, úlomek korálu nebo také tradiční čínská medicína s obsahem chráněných zvířat či rostlin apod.

Důležité kontakty a další informace o CITES naleznete ZDE.

Foto: Celní úřad Praha Ruzyně

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů