Sobota, 27. dubna 2024

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů k 13. březnu 2024

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů k 13. březnu 2024

Ministerstvo zemědělství předkládá stručnou zprávu se shrnutím nejdůležitějších skutečností o aktuálním stavu vodních zdrojů. Správci povodí situaci monitorují a vyhodnocují na základě aktuálních potřeb.

Hladina podzemní vody v mělkých vrtech byla v 10. týdnu na území ČR celkově silně nadnormální. Oproti předcházejícímu týdnu se celkově stav podzemní vody zhoršil. Podíl vrtů se silně nebo mimořádně nadnormální hladinou (31 %) se výrazně snížil. Podíl mělkých vrtů s normální hladinou (46 %) se výrazně zvýšil a podíl mělkých vrtů se silně nebo mimořádně podnormální hladinou (2 %) se příliš nezměnil. Hladina ve srovnání s předchozím týdnem převážně stagnovala, až mírně klesala (u 70 % mělkých vrtů), u 14 % mělkých vrtů byl zaznamenán pokles hladiny. Naopak k vzestupu hladiny došlo pouze u 1 % mělkých vrtů. Ke zlepšení stavu nedošlo v žádném ze sledovaných povodí.
Vydatnost pramenů na území ČR byla v 10. týdnu celkově mírně nadnormální. Oproti předcházejícímu týdnu došlo celkově ke zhoršení stavu vydatnosti na mírně nadnormální. Podíl pramenů se silně nebo mimořádně nadnormální vydatností (34 %) se výrazně snížil. Podíl pramenů s normální vydatností (42 %) se výrazně zvýšil. Podíl pramenů se silně nebo mimořádně podnormální vydatností (7 %) se nezměnil. Vydatnost pramenů ve srovnání s předchozím týdnem převážně stagnovala, až se mírně zmenšovala (u 51 % pramenů). U 14 % pramenů došlo ke zmenšení a u 3 % pramenů k velkému zmenšení vydatnosti. Naopak k velkému zvětšení vydatnosti došlo pouze u 1 % pramenů.
Hladina podzemní vody v hlubokých vrtech byla v únoru mimořádně podnormální v části severočeské křídy (skupina hg rajonů 4B) a v části permokarbonu středních a západních Čech (8A, 8B). Silně a mimořádně nadnormální byla stále hladina v částech cenomanu severočeské křídy (6B a 6C), které mají výrazně víceletý režim. V ostatních skupinách hg rajonů byla hladina normální. Oproti minulému měsíci se, s výjimkou jihočeských pánví, zlepšil stav hlubokých zvodní v celé ČR. Zvýšil se také podíl objektů se silně nadnormální hladinou (32 %). Snížil se naopak podíl objektů s mimořádně podnormální (9 %), normální (17 %) a mírně nadnormální (7 %) hladinou. Vzestup hladiny se zpomalil, ale pokračoval. Pokles hladiny zaznamenalo pouze 1 % objektů. Stagnaci až mírný vzestup hladiny zaznamenalo 74 % objektů a 18 % objektů zaznamenalo vzestup nebo velký vzestup hladiny. V meziročním porovnání se stejným měsícem minulého roku se s výjimkou permokarbonu středních a západních Čech zlepšil stav hladiny v celé ČR, nejvýrazněji v severních a východních Čechách a na Moravě. Vzestup nebo velký vzestup hladiny zaznamenalo 67 % objektů, naopak pokles nebo velký pokles nezaznamenal žádný objekt.
Hladiny sledovaných toků v průběhu týdne převážně pozvolna klesaly nebo byly setrvalé. Celkové rozdíly se nejčastěji pohybovaly od -19 do -1 cm. V porovnání s dlouhodobými březnovými průměry byly průtoky nejčastěji podprůměrné, v rozmezí od 40 do 90 % Qm. Jen ojediněle, zejména v povodí horní Jizery, horního Labe a horní Moravy, byly i nadprůměrné (do 2násobku Qm). Toky s indikací hydrologického sucha se nevyskytují.
Významné vodárenské i víceúčelové nádrže jsou až na výjimky (tato vodní díla mají nižší naplněnost převážně z provozních důvodů) naplněny z 60-100 % a jsou tak schopny zabezpečit požadované odběry.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů