Sobota, 27. dubna 2024

Vodu bychom měli chránit ústavou. Rozhovor s profesorem Bohumírem Janským

Vodu bychom měli chránit ústavou. Rozhovor s profesorem Bohumírem Janským

O hydrologické bilanční rovnici a co je v této rovnici v současné době nejzávažnější; jaké postupy hydrologové navrhují a že akumulace vody je kontroverzní téma i na naší alma mater; o (ne)hospodaření pitnou vodou a její ochraně, ale i o tom, že výjimečná výstava Amazonka míří z České republiky do Latinské Ameriky se dočtete v rozhovoru s hydrogeografem profesorem Bohumírem Janským pro časopis Forum Magazín Univerzity Karlovy.

"Přes dvě miliardy lidí v 80 státech světa trpí chronickým nedostatkem vody, jak oznámily vlády těchto zemí do Světové meteorologické organizace v Ženevě - World Meteorological Organization (WMO). Nejméně 1,2 miliardy obyvatel naší planety nemá přístup k pitné vodě. Vyhlášením Světového dne vody - na 22. březen byl ustanoven v roce 1993 - se Organizace spojených národů rozhodla upozornit na její kritický nedostatek, nezbytnou ochranu a šetření.

Vodním znalcem nad znalce, jehož jméno už dávno ,,zdomácnělo" daleko za hranicemi České republiky, je profesor Bohumír Janský - ano, mimo jiné ,,ten, co zmapoval prameny Amazonky". A právě s hydro-geografem z Přírodovědecké fakulty UK, kde stále stíhá (a tvrdí, že tuze rád) vyučovat své nástupce, se sešla redaktorka magazínu Forum: ptala se a pokusila se navázat na rozhovor, který spolu vedli přesně před třemi lety Bohumír Janský: Náčelník, Amazonka a vody světa (ukforum.cz)?

Celý článek najdete zde.

Foto: Marcela Uhlíková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů