Pondělí, 29. dubna 2024

Přivítejte jaro s Naší přírodou č. 2

Přivítejte jaro s Naší přírodou č. 2

Jaro je tu, tak honem hurá ven pozorovat probouzející se přírodu. S 2. číslem Naší přírody se přidáme a zavedeme vás například za rehkem domácím, což je pro letošek pták roku, za krásnými zlatěnkami, k rybníku, za volavkami, ale také poradíme, jak se chovat při setkání s medvědem. Na výlet vás pozveme za našimi sopkami či do Vojenského újezdu Libavá, kam je vždy jednou v roce, na 1. máje, povolen vstup veřejnosti.

Obsah čísla 2/24
Rehek domácí ptačím králem / Alena Říhová
Štěstí! Co je štěstí? Muška jenom zlatá? / Rostislav Poláček
Co dělat, potkáme-li ve volné přírodě medvěda? / Zdeněk Jagielski
Přírodopis na zdech / Hana a Vladimír Motyčkovi
Kamenné dědictví sopek / Jan Vítek
Nezapomenutelná oslava příchodu jara v opavském Slezsku / Jakub Hloušek
Proměny Vojenského újezdu Libavá / Martin Janoška
,,Podivnosti" aneb ,,Co se to tu stalo?" 2 / Monika Tošenovská
Jaro u rybníka / Jaromír Zumr
Od vajíčka po první let / Denisa Mikešová
Překvapení u vody / Roman Najbert
Rehek domácí ptačím králem
Jistě už víte, že letošním ptákem roku se stal rehek domácí. Tentokrát si ornitologové pospíšili a ptačího krále inaugurovali už loni v prosinci. A zdaleka ne náhodou. Původně přísně tažný pták u nás totiž nově místy přezimuje. Patří k opeřencům, jež v důsledku změny klimatu mění své migrační chování. A abychom se dozvěděli kdy, kde a kolik rehků u nás na zimu zůstává, začali jej ornitologové v posledních letech monitorovat. Zprvu jen na Brněnsku, letos však ČSO vyzvala ke spolupráci při celostátním mapování rehků širokou veřejnost v rámci kampaně ,,Rehci v zimě". Pojďme se s rehky blíže seznámit a přidejme se k jejich pozorovatelům.
Foto Denisa Mikešová
Proměny Vojenského újezdu Libavá
Nepřístupná, lesy obestřená náhorní plošina zahalená tajemstvím zapomenutých pověstí a příběhů mě jako magnet odjakživa vábila a přitahovala. Pocházel odtamtud jeden z mých pradědů a babička tam měla bratrance a sestřenice, které po válce již nikdy nespatřila. Když jsem v roce 1991 zavítal na zakázané území Libavé poprvé, splnil se mi jeden z životních snů. Od té doby neopomenu žádnou příležitost znovu na Libavé prožít neodolatelné objevitelské vzrušení při toulkách tímto tajuplným krajem.
Foto Martin Janoška
Štěstí! Co je štěstí? muška jenom zlatá?
?to je počátek z básně Adolfa Heyduka (1835-1923, český básník, představitel Májovců), kterou známe například i v podáni nezapomenutelných J. Marvana a L. Peška z černobílého filmu Škola základ života (1938). Ale jakou zlatou mušku měl básník vlastně na mysli? Možná právě tu, která má ,,zlato" přímo ve svém jménu. Zlatušku či zlatěnku.
Foto Hana a Vladimír Motyčkovi
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů