Pondělí, 29. dubna 2024

Vědci z Mendelovy univerzity zkoumají historii léčivých rostlin v Česku

Vědci z Mendelovy univerzity zkoumají historii léčivých rostlin v Česku

Vědci ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně zkoumají historii sběru, pěstování i zpracování léčivých a kořeninových rostlin na území českých zemí. Analyzované historické prameny porovnávají s novými poznatky. Znalost vlastností a účinků rostlin i jejich používání v lidovém léčitelství je nedílnou součásti kulturního dědictví českého národa, postupně se ale vytrácí. V tiskové zprávě to dnes uvedla Jarmila Neugebauerová z Ústavu zelinářství a květinářství. Odborníci za sebou mají první rok z pětiletého projektu. Výstupem mají být kromě jiného výstavy i metodiky ohledně zakládání záhonů s léčivými rostlinami nebo jejich uchovávání.

"Tradice lidových léčitelů má na území Česka bohatou historii, ale odborné etnobotanické, přírodovědné a historické zpracování tohoto tématu zatím nikdo uspokojivě neprovedl. Celkovým posláním je ukázat význam těchto rostlin pro naši historii i současnost. Dalším zaměřením je úprava rostlin pro muzejní a pedagogické účely. Zkoušíme nové postupy uchovávání, rostliny třeba zaléváme do pryskyřice," sdělila Neugebauerová.

Vědci se zaměřili na pátrání v archivech, muzeích a knihovnách s cílem shromáždit dokumenty o léčivých rostlinách a jejich použití. Hlavním zájmem byly herbáře. Jedna z mnoha cest vedla například do archivu milosrdných bratří v Brně. "V řádových sbírkách se nachází jedinečné třísvazkové dílo Norberta Boccia, které obsahuje více než 1200 vylisovaných rostlin. Identifikace těchto druhů a aktualizace abecedního rejstříku je předmětem aktuálního výzkumu," dodala vědkyně.

Pěstování léčivých rostlin na českém území sahá do desátého století. S příchodem řeholnických řádů vznikaly kláštery a s nimi zahrady s pěstovanými užitkovými i léčivými rostlinami. Velký rozmach pěstování odborníci evidují v polovině 19. století. "Dlouhodobým sběrem a pěstováním vybraných druhů v určitých oblastech se postupně prohluboval vzájemný vztah člověka a rostlin. Záměrná šlechtitelská činnost zvýraznila požadované vlastnosti, čímž postupně vznikala široká škála krajových odrůd a narůstala diverzita napříč regiony," řekla Neugebauerová. Proti minulosti se význam léčivých rostlin z velké části přesunul do dalších odvětví - lékárenství, potravinářství nebo kosmetiky, dodala. Rostliny jsou podle ní v současnosti zpracovávány a daleko méně se používají přímo a ve své celistvé podobě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů