Pondělí, 29. dubna 2024

Ve světě loni ubylo 37.000 km2 tropických pralesů, méně než předloni

Ve světě loni ubylo 37.000 km2 tropických pralesů, méně než předloni

Ve světě bylo loni zničeno zhruba 37.000 kilometrů čtverečních tropických pralesů, které hrají důležitou roli při ukládání oxidu uhličitého (CO2). I když je to rozloha jako Tchaj-wan, je to o přibližně 4000 kilometrů čtverečních méně než v roce 2022. S odkazem na studii Ústavu světových zdrojů (WRI) o tom informují agentura DPA a server BBC News.

"Svět udělal dva kroky vpřed a dva kroky vzad," zhodnotila vývoj Mikaela Weisseová z ekologické organizace Global Forest Watch.

Úbytek tropických pralesů je z menší části způsoben požáry a z větší dalšími okolnostmi, především kácením. O největší plochu tropických pralesů loni přišla znovu Brazílie, i když úbytek se v meziročním srovnání snížil po volbě nového prezidenta o 39 procent. Kolumbii se ztráty tropických pralesů také díky politickým změnách podařilo omezit, a to dokonce o polovinu, napsal server BBC.

"Výrazný pokles v brazilské Amazonii a v Kolumbii ukazuje, že je možné dosáhnout pokroku," míní Weisseová. "Rostoucí úbytek lesů v jiných oblastech však tento pokrok do značné míry zmařil." Velmi utrpěly zvláště tropické lesy v Kongu a Indonésii.

Celkově podle BBC loni svět přišel každou minutu v průměru o tropický les o ploše deseti fotbalových hřišť.

Při pohledu na jiné než tropické lesy je na předních příčkách ztrátových oblastí i Kanada, kde loni zuřilo velké množství lesních požárů, které zničily pětkrát tolik porostu než rok předtím.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů