Pondělí, 29. dubna 2024

Rakousko bude za 40 let téměř bez ledovců, tvrdí rakouští experti

Rakousko bude za 40 let téměř bez ledovců, tvrdí rakouští experti

Rakousko bude za 40 až 45 let pravděpodobně prakticky bez ledovců. Uvedl to podle agentury DPA vědec Andreas Kellerer-Pirklbauer z rakouského Institutu pro geografii a kosmický výzkum s poukazem na zjištění Rakouského alpského spolku (ÖAV), jehož dobrovolníci pozorují a měří ustupování alpských ledovců. Z 93 sledovaných ledovců ztratily mezi lety 2022 a 2023 na velikosti všechny až na jeden.

"Za 40 až 45 let bude Rakousko prakticky bez ledu," tvrdí Kellerer-Pirklbauer, který působí v ústavu ve Štýrském Hradci. Zvláště výrazný je ústup u ledovce Pasterze na úpatí nejvyšší rakouské hory Grossglockneru. Meziročně ustoupil o rekordních 203,5 metru, vyplývá z aktuální zprávy ÖAV o ledovcích. Ústup o 203 metrů znamená ztrátu 14 milionů metrů krychlových ledu.

V průměru ustoupilo 93 ledovců v uplynulém pozorovacím roce o 23,9 metru, což je třetí nejvyšší hodnota za 133 let měření. Ještě výrazněji ledovce ustoupily v letech 2021/22 (v průměru o 28,7 metru) a 2016/17 (25,2 metru). Všechny tři největší úbytky tak byly zaznamenány během posledních sedmi let.

Konci ledovců v Rakousku se podle expertů vzhledem ke změně klimatu už nedá zabránit. "Systém má přílišnou setrvačnost," prohlásil Gerhard Karl Lieb z měřičské služby ÖAV. I restriktivní opatření na ochranu klimatu podle něj přišla příliš pozdě.

Proces tvorby stabilizačních zásob sněhu na horních okrajích ledovců trvá desetiletí. "To znamená, že už nelze nic dělat," cituje Lieba agentura AP.

"Možná zůstanou nějaké zbytky na stinných místech - možná na severovýchodní straně glocknerského ledovce a v některých oblastech Ötztalského údolí," podotkl Kellerer-Pirklbauer.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů