Sobota, 18. května 2024

Čmelák obnovuje louky díky podpoře z Norských fondů

Čmelák obnovuje louky díky podpoře z Norských fondů

Díky podpoře z Norských fondů mohl liberecký spolek Čmelák poslední tři roky pracovat na obnově lučních lokalit v Libereckém kraji s výskytem ohrožených druhů rostlin. Spolek se zabývá praktickou ochranou přírody již 30 let a od roku 2021 zaměřil svoje aktivity i na obnovu pestrých luk mimo chráněná území.

Druhově bohaté louky patří ve střední Evropě k nejvíce ohroženým biotopům, ubývá jich zejména z důvodu nevhodného hospodaření. Na ladem ponechaných loukách se postupně snižuje jejich pestrost a některé se pomalu mění opět v les.

,,Díky projektu se nám podařilo zahájit obnovu více než 20 lokalit o celkové rozloze téměř 20 ha. Ideální způsob péče je postupná nebo mozaiková seč, která se blíží dřívějšímu způsobu hospodaření. Staráme o podmáčené louky s výskytem českých orchidejí prstnatce májového či Fuchsova, které najdeme na loukách v okolí u Nové Vsi nad Nisou, u Zásady nebo v Hájích nad Jizerou. Důležitou oblastí je pro nás okolí Lomnice nad Popelkou, kde se staráme o lokality se vzácnými druhy jako například kosatec sibiřský či upolíny nejvyšší a naopak se tam snažíme potlačovat silně rozšířenou invazivní lupinu mnoholistou." upřesňuje Lucie Stránská, která má projekt na starost.

Mezi ohrožené patří ale i suchomilné stráně, kterým nejvíce škodí zarůstání a postupná přeměna v les. Na nich jsou předmětem ochrany například vzácná růže galská nebo na podzim kvetoucí hořečky. Mezi takové jedinečné lokality patří například Volavecké stráně u Turnova, teplomilná loučka pod Bradleckou hůrou nedaleko Lomnice nad Popelkou nebo luční enklávy na Ještědském hřebeni

,,V rámci projektu jsme také navázali úzkou spolupráci s místními botaniky a díky tomu jsme mohli uspořádat i zajímavé botanické exkurze pro veřejnost. Do prací na lokalitách se zapojilo přes 300 dobrovolníků ze škol, firem i široké veřejnosti ", dodává ředitelka Čmeláka Jana Bujoková.

Přestože podpora z Norských fondů nyní končí, spolek plánuje pokračovat v péči louky i v dalších letech. Nyní shání finanční prostředky a také dobrovolníky na zajištění prací v cenných biotopech. O louky je třeba se starat dlouhodobě, návrat jejich zašlé krásy může trvat i několik let.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů