zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Hlas pro tento den – Poštolka obecná

09.04.2002
Hlas pro tento den – Poštolka obecná
Asi jen málokterý hlas budou znát návštěvníci našich stránek tak dobře jako nápadný hlas jednoho z našich nejběžnějších dravců - poštolky obecné. Poštolka se nejen dokonale přizpůsobila moderní kulturní krajině, ale setkáme se s ní i ve městech. Jen v Praze odhadujeme její populaci na 300 párů.
Poštolka se původně vyskytovala v zemědělské krajině zejména tam, kde byly duté stromy nebo pískovcové skály, ovšem dnes velice často využívá k hnízdění už zmiňované prostředí vytvořené člověkem. Tady hnízdí nejen v nejrůznějších výklencích, římsách nebo na okenních rámech, ale často i na neobvyklých místech, takže známe páry, které vyvádějí mláďata na stožárech a na televizních vysílačích. V severních Čechách bylo dokonce nalezeno hnízdo poštolky, které bylo 1,5 metrů pod povrchem ve sloji na těžbu hnědého uhlí. Mláďata poštolky obecné se ozývají po vylétnutí z hnízda, kdy je ještě určitou dobu rodiče krmí a kdy je také učí lovit. Právě v této fázi životního cyklu poštolek můžeme vidět skupinu šesti sedmi poštolek, která putuje krajinou, obvykle to bývají rodiče nebo samice s velkými mláďaty a mláďata sbírají své první lovecké zkušenosti. Mimochodem právě v této fázi si poštolky troufají nejčastěji na zdivočelé holuby, známé věžáky, shazují nevylétlá holoubata na ulici a tam kořist porcují. Novější výzkumy opakovaně potvrdily, že i poštolky hnízdící přímo v centru velkých měst se živí drobnými savci, především hrabošem polním, protože velmi často zalétávají lovit kořist mimo město. Kupříkladu díky značení křídelními značkami víme, že poštolky hnízdící v okolí Václavského náměstí, Opletalovy ulice apod., létají lovit hraboše buď na Letenskou pláň, nebo dokonce až na Jihozápadní město. I když ekologie termín škodlivý a užitečný nezná, protože každý druh má v přírodě své nezastupitelné místo, můžeme poštolky hnízdící přímo ve velkých městech považovat za ptáky z hlediska člověka nesporně užitečné. Základní údaje Poštolka obecná (Falco tinnunculus) je sokolovitý dravec velikosti štíhlého holuba; v letu jsou charakteristická úzká špičatá křídla a dlouhý ocas. Za letu rychle mává křídly, často plachtí nebo krouží; při pátrání po kořisti se obvykle třepetá na místě. Žije v otevřené krajině a ve městech. Tažný, přelétavý i stálý pták. Hnízdo je většinou umístěno na stromech, na skalách nebo na budovách. Loví především drobné hlodavce a větší hmyz. Nahrávku hlasů poštolek naleznete na www-ext.rozhlas.cz
Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí