SVS prověří nezávislost akreditovaných laboratoří
PRAHA (ČIA) - Nezávislost laboratoří na zpracovatelských podnicích, ze kterých
pocházejí kontrolované produkty, hodlá prověřit Státní veterinární správa ČR
(SVS). Informoval o tom dnes tiskový mluvčí SVS Josef Duben. \"Laboratoře, které
posuzují zdravotní nezávadnost potravin a chtějí, aby jejich výsledky v určitých
případech mohly být využity jako podklad pro rozhodování státního veterinárního
dozoru, musejí být akreditované. Akreditaci v tomto případě uděluje Český
institut pro akreditaci. Takové laboratoře musejí mimo jiné prokázat i
nezávislost, to znamená nezávislost na zpracovatelských podnicích, jejichž
výrobky vyšetřují,\" konstatoval Duben. Problémů s nezávislostí vyšetřování
potravinářských výrobků se týkal i odborný seminář, který pořádala v polovině
června Evropská komise v Bruselu, a kterého se zúčastnil také ústřední ředitel
SVS Josef Holejšovský. Účastníci semináře přitom konstatovali, že zdravotně
nezávadné potraviny [https://www.kamsnim.cz/categories/food] živočišného původu
na pultech obchodů procházejí v průběhu výroby celou řadou kontrol, od kontroly
suroviny přes kontrolu kvality a zdravotní nezávadnosti jejich zpracování až po
kontrolu způsobu jejich prodeje. Podle Holejšovského záleží na všech stupních
kontroly a \"je nutné vždy dbát na to, aby laboratorní vyšetřování potravin bylo
prováděno na vysoké odborné úrovni a v laboratořích, které jsou zcela nezávislé
na jejich výrobci.\"
PRAHA (ČIA) - Nezávislost laboratoří na zpracovatelských podnicích, ze kterých pocházejí kontrolované produkty, hodlá prověřit Státní veterinární správa ČR (SVS). Informoval o tom dnes tiskový mluvčí SVS Josef Duben.
\"Laboratoře, které posuzují zdravotní nezávadnost potravin a chtějí, aby jejich výsledky v určitých případech mohly být využity jako podklad pro rozhodování státního veterinárního dozoru, musejí být akreditované. Akreditaci v tomto případě uděluje Český institut pro akreditaci. Takové laboratoře musejí mimo jiné prokázat i nezávislost, to znamená nezávislost na zpracovatelských podnicích, jejichž výrobky vyšetřují,\" konstatoval Duben.
Problémů s nezávislostí vyšetřování potravinářských výrobků se týkal i odborný seminář, který pořádala v polovině června Evropská komise v Bruselu, a kterého se zúčastnil také ústřední ředitel SVS Josef Holejšovský. Účastníci semináře přitom konstatovali, že zdravotně nezávadné potraviny živočišného původu na pultech obchodů procházejí v průběhu výroby celou řadou kontrol, od kontroly suroviny přes kontrolu kvality a zdravotní nezávadnosti jejich zpracování až po kontrolu způsobu jejich prodeje. Podle Holejšovského záleží na všech stupních kontroly a \"je nutné vždy dbát na to, aby laboratorní vyšetřování potravin bylo prováděno na vysoké odborné úrovni a v laboratořích, které jsou zcela nezávislé na jejich výrobci.\"
Sdílet článek na sociálních sítích