zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Ministerská škatulata se hýbala zvesela

23.07.2002
Obecné
Ministerská škatulata se hýbala zvesela
Praha - V uplynulém týdnu se premiér Vladimír Špidla něco naběhal a něco napil vody s bublinkami. Dal jí přednost i před šampaňským vínem při instalaci do funkce ministryně školství Petry Buzkové. Jen na ministerstvu zemědělství neměl na vybranou, a tak na ex vypil sklenici mléka, aby dobře nastartoval Jaroslava Palase, nového ministra zemědělství. Zatímco premiér uváděl nové ministry na ještě nevychladlá křesla jejich předchůdců, na chodbách a v kuloárech se hodnotilo a vedly zásadní řeči. Na ministerstvu zemědělství byla velká starost, jak to dopadne s tablem ministrů na zdi před Fenclovou kanceláří, kde jsou obrazy jeho předchůdců od roku 1920 ve dvou řadách nad sebou. Spodní místo po pravici Bohumila Kubáta by měl správně zaplnit portrét Jana Fencla a nahoře nad ním bude jednou Jaroslav Palas vedle Josefa Luxe. Tam se ale domáhá místečka Fencl, prý vedle Kubáta nebude. Zatímco úředníci vedli zásadní řeči, Jaroslav Palas byl pod palbou novinářů. Dozvěděli se dvě zásadní pravdy. Pije rád mléko a Fenclovy židle se nebojí, sedával proti ní několikrát, když s ministrem jako šéf zemědělského výboru parlamentu diskutoval. Nový ministr životního prostředí Libor Ambrozek byl k novinářům ještě otevřenější. Svěřil se jim s obavami, že bude nejtlustším mužem vlády, má prý dost v pase, a tak raději zůstává sedět. Má silné spojence v Dětech země, Greenpeace a v Duze, z jejíchž členů sestaví tiskové oddělení. Má za sebou i Jihočeské matky a s Jihočeskými taťky si už nějak poradí. Novinářům předložil dvě menu - jedno ekologické a druhé pro nepřátele životního prostředí. To si odvážili dát jen dva žurnalisté, zatímco většina se pokorně rozhodla pro zeleninu. Ministr pro místní rozvoj Pavel Němec se ještě s kolektivem budovy na Staroměstském náměstí sžívá, protože do poslední chvíle nevěděl, jestli nenastoupí na ministerstvo dopravy. Na novinářích tak trochu vyzvídal jaké má náměstky. Znali jen jednoho, v dobrém. A ty další, co úspěšně hráli mrtvé brouky, si musí ministr prověřit sám. V tom měl Palas náskok, protože silnými hvizdy vždy zemědělci na velkých sroceních častovali neomylně svého hlavního náměstka, s nímž si na přivítanou i na úplnou rozloučenou Palas podal ruku hned první den. Výňatky z menu Libora Ambrozka Menu I.  salát z produktů ekologické farmy ( nehnojeno)  vajíčko ze slepice ve volném výběhu, krmených nehnojenou zelenou potravou  olej z ručně sbíraných a ručně mačkaných oliv Menu II.  lasagne s masem a žampiony vytažené z freonové ledničky  maso ze šílené krávy  sýr z průmyslově chovaných koz ( dochuceno, přibarveno) Zdroj: Vysočina
Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
ASIO, spol.s r.o.
28
7. 2017
28.7.2017 - Ostatní akce
od 09:30 do cca 11:00, na YouTube
7
8. 2017
7-11.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Zahrada lesní MŠ Šárynka, Praha 6
14
8. 2017
14-18.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Zahrada lesní MŠ Šárynka, Praha 6
19
8. 2017
19-26.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Bílé Karpaty (hranice ČR/SR tábor Polana - Vrbovce/Javorník)
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí