Umělý sníh v Sedloňově zajistí odpad z obyčejných vajec
SEDLOŇOV - Místní lyžařský areál začíná konkurovat větším střediskům zimních
sportů. Pro tento rok pro milovníky zimních radovánek nově otevřel speciální
dětský vlek a snowpark pro snowboardisty. Na lyžaře zde čekají dvě upravené
sjezdovky, při nevyhovujícím počasí zasněžované technickým sněhem. Jako v
jediném zimním středisku na Rychnovsku začali Sedloňovští tento rok používat
speciální chemickou látku, tzv. mrtvou bílkovinu, která slouží k udržení umělého
sněhu. \"Díky tomuto přípravku jsme schopni zajistit dostatek bílé pokrývky i v
případě, když by na Vánoce bylo třeba deset stupňů nad nulou,\" prozradil
pracovník centra Václav Sameš. \"Zní to kuriózně, ale tato látka je složena z
devadesáti procent z odpadu obyčejných vajec. Vyrábí se však složitou
technologií a do České republiky se dováží ze Spojených států amerických,\"
vysvětlil Sameš s tím, že přípravek vyzkoušeli již organizátoři Zimních
olympijských her v Calgary nebo Lillehammeru. Prostředek, který tvoří kostru
sněhu, rychle namrzá a brání tání sněhové pokrývky, se vyrábí stejnou
technologií jako například jogurt, sýr nebo pivo. \"Jeden třistagramový sáček
tohoto preparátu stojí přibližně čtyři tisíce korun, vydrží zhruba dvacet čtyři
hodin. Velká střediska si ho vzhledem ke své rozloze nemohou dovolit,\"
pokračoval Sameš. V těchto dnech zdejší provozovatelé vleků intenzivně pracují
na zajištění sněhu, aby si o víkendu již mohli milovníci zimních sportů
zalyžovat. \"V současné době pracujeme ve dne v noci, počasí nám zatím vychází
vstříc. Čekáme ještě na pracovníka revize, který vše zkontroluje, a pokud bude
vše v pořádku, zahájí sezónu. Myslím, že nic nebrání tomu, abychom v sobotu
uvítali první nedočkavé lyžaře,\" doplnil. Zdroj: Východočeské Deníky Bohemia
SEDLOŇOV - Místní lyžařský areál začíná konkurovat větším střediskům zimních sportů. Pro tento rok pro milovníky zimních radovánek nově otevřel speciální dětský vlek a snowpark pro snowboardisty. Na lyžaře zde čekají dvě upravené sjezdovky, při nevyhovujícím počasí zasněžované technickým sněhem.
Jako v jediném zimním středisku na Rychnovsku začali Sedloňovští tento rok používat speciální chemickou látku, tzv. mrtvou bílkovinu, která slouží k udržení umělého sněhu. \"Díky tomuto přípravku jsme schopni zajistit dostatek bílé pokrývky i v případě, když by na Vánoce bylo třeba deset stupňů nad nulou,\" prozradil pracovník centra Václav Sameš.
\"Zní to kuriózně, ale tato látka je složena z devadesáti procent z odpadu obyčejných vajec. Vyrábí se však složitou technologií a do České republiky se dováží ze Spojených států amerických,\" vysvětlil Sameš s tím, že přípravek vyzkoušeli již organizátoři Zimních olympijských her v Calgary nebo Lillehammeru.
Prostředek, který tvoří kostru sněhu, rychle namrzá a brání tání sněhové pokrývky, se vyrábí stejnou technologií jako například jogurt, sýr nebo pivo. \"Jeden třistagramový sáček tohoto preparátu stojí přibližně čtyři tisíce korun, vydrží zhruba dvacet čtyři hodin. Velká střediska si ho vzhledem ke své rozloze nemohou dovolit,\" pokračoval Sameš.
V těchto dnech zdejší provozovatelé vleků intenzivně pracují na zajištění sněhu, aby si o víkendu již mohli milovníci zimních sportů zalyžovat. \"V současné době pracujeme ve dne v noci, počasí nám zatím vychází vstříc. Čekáme ještě na pracovníka revize, který vše zkontroluje, a pokud bude vše v pořádku, zahájí sezónu. Myslím, že nic nebrání tomu, abychom v sobotu uvítali první nedočkavé lyžaře,\" doplnil.
Zdroj: Východočeské Deníky Bohemia
Sdílet článek na sociálních sítích