Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kulaté jubileum veletrhu

Kulaté jubileum veletrhu
Již desátý, tedy jubilejní ročník mezinárodního odborného veletrhu Aqua-therm, se uskuteční ve dnech 25. až 29. listopadu 2003 na holešovickém výstavišti v Praze. Deset let mnohdy nic neznamená, v pořádání Aqua-thermu však deset let výrazně přispělo nejen k růstu oboru technických zařízení v naší zemi, ale i k osvětě nejširší veřejnosti, pokud jde o nové způsoby vytápění, klimatizace, ekologie a celkového chování k životnímu prostředí. Mezinárodní veletrh, nad nímž drží záštitu Ministerstvo životního prostředí ČR, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Hospodářská komora ČR, je v současné době největší akcí v oboru.

Prvního ročníku se účastnilo 290 vystavovatelů na čisté výstavní ploše 9000 m2 a přišlo na něj přes dvacet tisíc návštěvníků. Za deset let se veletrh ve všech ukazatelích téměř zdvojnásobil a stal se místem, kde se setkávají odborníci a obchodníci z daného oboru. Vždyť poslední roky jsou to právě specialisté, kteří tvoří dvě třetiny z celkového počtu návštěvníků. Velký podíl mezi nimi mají projektanti a architekti.

V letošním roce bude na něm vystavovat přes 420 firem, přičemž každá sedmá bude ze zahraničí. Aqua-therm však nejsou jen rozsáhlé expozice ve všech pavilonech výstaviště a ještě v montovaných halách, každoročně jej doprovází i bohatý odborný program, který zajišťuje Svaz podnikatelů v oboru technických zařízení a internetový portál tzb-info.cz.

Letos to budou například semináře o snižování emisí skleníkových plynů a o zdrojích financování projektů, vedoucích ke zvyšování energetické účinnosti. Odborná konference bude zaměřena především na problematiku využívání jednotlivých druhů energií. Již potřetí se bude v rámci veletrhu konat mezinárodní konference Východ, na které se setkávají odborníci z členských i kandidátských zemí Evropské unie, aby diskutovali o problematice technických zařízení budov ve vztahu k předpisům EU.

Nejprogresivnější výrobky na veletrhu jsou každoročně oceňovány zlatou medailí Aqua-thermu, kterých odborná porota udělí maximálně deset. To však neznamená, že veletrh nenabízí více kvalitních exponátů - je to přehlídka nápadů a umu, je to silná stimulace pro projektanty a všechny odborníky v oblasti TZB.

AUTOR: Ing. FRANTIŠEK KOČÍ
ředitel Progres Partners Advertising, s.r.o.
ZDROJ: STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů