Čtvrtek, 28. března 2024

Nadějkov nechce uložiště radioaktivního odpadu

Nadějkov nechce uložiště radioaktivního odpadu
Lidé na jihu Čech nesouhlasí s výstavbou hlubinného úložiště radioaktivního odpadu u Chyšek na Písecku. V Nadějkově na Táborsku, Božeticích a Přeštěnicích na Písecku řekli obyvatelé podle volebních komisí \"ne\" zcela jednoznačně.

Místního referenda se v Nadějkově zúčastnilo 67,5 procenta oprávněných voličů. Proti výstavbě hlubinného uložiště radioaktivního odpadu je téměř 96 procent hlasujících. Souhlas plánu na budování uložiště dala necelá tři procenta.

Výsledky lidového plebiscitu budou předány Ministerstvu životního prostředí, krajským zastupitelům a také Ministerstvu průmyslu a obchodu, kterému bude patřit hlavní slovo při konečném výběru lokality uložiště.

Stejné referendum se dnes konalo také ve dvou dalších jihočeských obcích - Božeticích a Přeštěnicích. Podle volebních komisí bylo \"ne\" zcela jednoznačné. V Božeticích na Písecku se stejně jako v Nadějkově proti úložišti vyslovilo 97 procent lidí. V Přeštěnicích na Písecku by si úložiště přál dokonce jen jediný ze 168 účastníků voleb.

Přesto nemusí jejich hlasy znamenat vůbec nic. O umístění úložiště bude totiž rozhodovat v konečné fázi ministerstvo průmyslu a obchodu. Referendum o úložišti chystají i v nedaleké Zhoři a Jistebnici na Táborsku. Jména šesti vytypovaných míst, kde by mohlo vzniknout hlubinné úložiště, oznámila správa v dubnu letošního roku.

Zdroj: Český rozhlas

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů