Čtvrtek, 28. března 2024

EU dá ČR dalších 85 milionů eur

EU dá ČR dalších 85 milionů eur

Evropská unie podpoří dalších pět českých projektů z oblasti ekologie částkou 85 milionů eur (asi 2,72 miliardy korun), které vydá z fondu ISPA. O rozhodnutí řídícího výboru ISPA informovalo ministerstvo životního prostředí. Projekty, které hodlá Evropská unie podpořit, mají celkový rozpočet 128,25 milionu eur, tedy více než čtyři miliardy korun.
Projekt nakládání s odpady v Brně, který si vyžádá celkem 70,41 milionu eur, podpoří Evropská unie 48 miliony eur. Na rekonstrukci kanalizace Znojma EU přispěje 69 procenty z potřebných 23,35 milionu eur a na financování komplexního monitoringu a hodnocení stavu hydrosféry Českým hydrometeorologickým ústavem za 18,25 milionu eur se bude podílet třemi čtvrtinami.
EU přispěje také na zajištění evropských standardů ve vodárenské soustavě jižních Čech. Celkový rozpočet projektu počítá s více než osmi miliony eur a fond ISPA na něj přispěje dvěmi třetinami. Na rekonstrukci stokové sítě Žďár nad Sázavou za 8,14 milionu eur EU poskytne 5,29 milionu eur.
Podle náměstka ministra životního prostředí Tomáše Novotného dosáhla Česká republika výrazného úspěchu, protože se podařilo schválit všechny předložené projekty.
Z fondu ISPA, který přispívá na životní prostředí a dopravu, získala Česká republika za celou dobu trvání celkem 306 milionů eur, tedy asi 9,8 miliardy korun.

Zdroj: Newsletter Odpady

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů