Sobota, 20. dubna 2024

Evropa říká - Vítr ano, ale...

Evropa říká - Vítr ano, ale...

Do deseti let by elektrická energie vyráběná ve větrných farmách měla pokrývat potřeby padesáti miliónů Evropanů - pokud ji podpoří příslušná legislativa a vlády jednotlivých zemí jí budou věnovat dostatečnou, tedy finanční pozornost. Takové jsou předpoklady Evropské asociace větrné energie EWEA.
Organizace zdůrazňuje, že větrná energetika se stane nejvýznamnějším přínosem starého kontinentu ke splnění závazků Kjótského protokolu, který účastníky nutí k výraznému omezení produkce skleníkových plynů. Dohoda sjednaná v Japonsku v roce 1997 zavazuje průmyslově vyspělé země ke snížení produkce skleníkových plynů v průměru o 5,2 procenta do deseti let oproti stavu z roku 1990.

Bezedná propast

Prakticky může všechno dopadnout jinak, než předpokládají plány. Dokládá to příklad Německa, země, která se stala jedničkou ve výrobě elektrické energie z proudění vzduchu. Na celosvětové produkci větrných elektráren má poloviční podíl a jejích čtrnáct tisíc instalovaných strojů vyrábí zhruba třetinu elektřiny získávané z větru na celé planetě. Německé ministerstvo energetiky předpokládá, že větrná energetika v roce 2020 pokryje pětinu celkové spotřeby elektřiny v zemi.
Prudkému rozvoji výstavby větrných elektráren napomáhají v Německu státem zaručené příznivé výkupní ceny elektřiny získávané z obnovitelných zdrojů a oficiálně deklarovaný odklon od jaderné energetiky. Pokud tam má do dvaceti let skutečně skončit provoz ve všech jaderných elektrárnách, musí se najít jiné energetické zdroje, které budou co možná nejšetrnější k životnímu prostředí.
Smělý záměr má ovšem četné odpůrce. Proti rozvoji větrné energetiky v Německu se ozývají odbory. Poukazují na to, že ubírá pracovní místa v odvětvích souvisejících s těžbou a zpracováním uhlí. Kritikou nešetří ani velcí výrobci elektřiny. \"Finanční zatížení spotřebitelů zjevně vzrostlo právě v důsledku ekonomické podpory obnovitelných zdrojů energie,\" řekl BBC mluvčí společnosti Vattenfall Europe, třetího německého výrobce energie. \"Podporu je třeba omezit. To, co bylo původně míněno jako podpůrná injekce pro nastartování nového odvětví, se stalo bezednou finanční propastí.\" Nelibost, kterou u energetického giganta vzbuzuje velkorysá státní podpora energetického zdroje konkurujícího fosilním palivům, nepřekvapuje - na rozdíl od reakcí ekologických aktivistů, kteří tradičně horují pro čistou energii z obnovitelných zdrojů.

Zruinovaní rybáři

Ekologové napadli ambiciózní plán na výstavbu první německé větrné farmy v Severním moři. Faktem je, že země výhledově počítá s výstavbou až pěti tisíc nových větrných elektráren v moři. Některé mají stát v rekordních 45 kilometrech od severního pobřeží, kde je větrné proudění podstatně stabilnější než na pevnině. Ochránci životního prostředí varují, že otáčení rotorových listů v rozsáhlých větrných farmách na moři bude plašit ptáky a vodní živočichy a také rušit navigaci lodí i letadel.
Proti větrným strojům v moři brojí rovněž rybáři, což neplatí jen v Německu. Britská Národní federace rybářských organizací (NFFO) protestuje proti vládnímu programu, podle něhož má kolem severozápadního pobřeží ostrovního státu a při ústích řek Temže a Wash vyrůst množství větrných farem o výkonu srovnatelném se šesti jadernými elektrárnami. Větrné zdroje se díky nim mají pěti procenty podílet na britské spotřebě elektrické energie. Do roku 2010 má pak jejich podíl vzrůst na deset procent.
Organizace NFFO se však obává, že výstavba větrných strojů těžce postihne rybáře, kteří provozují pomalé menší čluny. Obeplouvání rozsáhlých větrných farem by pro ně znamenalo, že si plavbu po moři prodlouží až o šest hodin denně. I kdyby měli povolení proplouvat mezi stožáry elektráren, slabé motory by údajně nestačily čelit mohutným větrným proudům.
Rybáři také zpochybňují tvrzení energetiků, že větrné farmy prospívají rybí populaci. Nevěří, že by se v okolí strojů podstatně lépe dařilo řasám a dalšímu vodnímu rostlinstvu. \"Předpokládalo se, že větrné farmy v moři budou rybám poskytovat útočiště a ochranu. Studie však ukázaly, že vibrace a elektromagnetické záření tam rybám vadí,\" řekl BBC zástupce ředitele NFFO Doug Beveridge.
Ještě jednoho nečekaného odpůrce má větrná energetika - vojáky. Britské ministerstvo obrany se obává, že otáčející se rotory větrných farem u pobřeží budou rušit činnost radarů. Z obřích konstrukcí vysokých až 180 metrů mají strach také další provozovatelé radarové techniky, ať už to jsou letci, loďaři, nebo meteorologové.
Odborníci odhadují, že zpětný odraz radarového signálu od točícího se rotoru může být až tisícinásobně větší než od malého letadla. Kromě toho nelze vícenásobné zobrazení pohybujících se lopatek jednoduše odfiltrovat - na rozdíl od pevných překážek, například budov. Nežádoucí signály od lopatek se pak překrývají s odrazy od letadel v blízkosti větrných farem.
Firma Qinetiq specializovaná na špičkové technologie však už našla účinné řešení, jak napsal týdeník New Scientist. Nápad spočívá v kombinaci dvou materiálů, z nichž jeden odráží a druhý pohlcuje radarový signál. Vznikají tak dva odrazy, jež se vzájemně odečítají. Výrobce má ovšem zásadní problém: Musí dosáhnout toho, aby \"neviditelný\" rotor nestál nakonec víc než celá elektrárna.

Autor je spolupracovníkem redakce

Co všechno lze vyčítat větrným elektrárnám
Hluk. Otáčející se lopatky rotoru vydávají za chodu nepříjemný svistivý zvuk. Vadí především obyvatelům domů v blízkosti větrných farem.
Ohrožení ptáků. Opeřenci hynou při kolizi se strojem, obdobně jako při srážkách s letadly. Hluk větrných elektráren je ruší při hnízdění.
Nevzhlednost, nejspornější aspekt. Zatímco jedni tvrdí, že vysoké, zdaleka viditelné otáčející se lopatky jako cizorodý prvek hyzdí přírodní scenérii, jiní je považují za vítané krajinotvorné dominanty.
Rušení radarů. Otáčející se rotory větrných strojů způsobují silné odrazy radarových signálů. Komplikují navigaci jak civilních, tak vojenských dopravních prostředků a vadí také meteorologům.
Nezaměstnanost. Výstavba větrných farem v některých regionech bere práci lidem v energetice vázané na využití fosilních paliv, zvláště uhlí. Na druhé straně však vytváří nová pracovní místa.
Rybolov. Větrné farmy v moři ruší ryby při rozmnožování a prodlužují trasy rybářských lodí.

ZDROJ: Věda a lidé

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů