Středa, 24. dubna 2024

V kamenolomu začali s recyklací stavební suti

V kamenolomu začali s recyklací stavební suti

Bezděčín - Recyklovat stavební suť přímo v kamenolomu.
To je nápad společnosti Tarmac Severokámen, která chce drtit a třídit suť na výrobní lince v lomu Bezděčín u Hodkovic nad Mohelkou.
\"Mnoho zkušeností s recyklací zatím nemáme, začali jsme teprve nedávno. Teď je navíc trochu okurková sezóna, takže nemůžeme recyklaci plně vyzkoušet, ale doufáme, že do budoucna budou lidé této možnosti využívat,\" řekl Jiří Barcal, výrobně technický náměstek východní oblasti společnosti Tarmac.
V lomu tak chtějí vykupovat například cihlovou či betonovou suť.
\"Budeme muset kontrolovat, jestli neobsahuje třeba dráty, na takové vytřídění totiž zatím nejsme vybaveni,\" podotkl mistr na provozu kamenolomu Josef Louda. Suť se bude recyklovat na stávajících drtičích, zařízení se tak nemusí nijak upravovat a nebude finančně nákladné.
V kamenolomu v Bezděčíně se těží melafyt, ten se využívá na štěrk a štěrkodrtě. Kámen je zpracován při dvoustupňovém drcení. Nejdříve projde čelisťovým drtičem a následně kuželovým. Takto zpracovaný kámen pak firma prodává zájemcům.
\"Za rok vytěžíme tak dvě stě šedesát tisíc tun, ale bývaly i doby, kdy jsme těžili tři sta tisíc. Jenže zájemců trochu ubylo,\" vysvětlil náměstek s tím, že lom již Tarmac co do rozlohy rozšiřovat nebude, ale s těžbou půjde do hloubky.
Recyklací suti lze také zabránit nedovoleným skládkám, které zakládají mnozí stavaři. Proto suť, která se dá využít v běžném stavebnictví, vyjde levněji, než vytěžený kámen, a to o čtyřicet procent.
\"Kámen prodáváme kolem sto čtyřiceti korun za tunu. Suť by měla stát osmdesát korun,\" upřesnil Libor Škoda, marketingový manažer společnosti Tarmac.
Recyklaci suti vítají i ekologové.
\"Každá podobná aktivita může životnímu prostředí jen prospět. Je vždy dobré recyklovat to, co jde, a nenechávat materiál, který lze dál zpracovat, ležet na skludce,\" vedla Simona Jašová ze sdružení Děti Země v Liberci.

Zdroj: Liberecký den

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů